După o pauză de doi ani, unul din aliații de încredere al Statelor Unite în regiune a anunțat că reia exercițiile militare alături de China, ceea ce va duce la „consolidarea relațiilor și înțelegerii” cu Beijingul. Manevrele sunt programate pentru această lună, urmând să înceapă de duminică, 14 august.
China şi Thailanda au început, duminică, exerciţii militare comune în nord-estul Thailandei, primele exerciţii de acest fel după o lungă pauză, pe fondul pandemiei de Covid, a anunţat armata thailandeză.
Cele două țări reiau exercițiile militare după 2 ani de pauză
Manevrele, denumite ”Atacul şoimului”, vin după cele mai ample exerciţii chineze efectuate vreodată în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, în această insulă, pe care China o revendică ca fiind propriul teritoriu.
Exerciţiile comune cu Thailanda au avut loc în fiecare an începând cu 2015 până la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Manevrele din această vară, care se vor desfăşura în perioada 14-25 august, au ca scop „consolidarea relaţiilor şi înţelegerii” cu Beijingul, a afirmat şeful aviaţiei thailandeze, Prapas Sornchaidee.
China trimite, printre altele, avioane de luptă, bombardiere şi avioane de avertizare timpurie, a anunţat Ministerul chinez al Apărării săptămâna aceasta, iar exerciţiile vor include antrenament pentru ”sprijin aerian, lovituri aeriene asupra ţintelor terestre şi desfăşurarea unor trupe mai mult sau mai puţin numeroase”, relatează AFP.
Thailanda este cel mai vechi aliat al SUA din Asia, dar relaţiile lor au avut de suferit după lovitura de stat militară din 2014. Washingtonul declară că este îngrijorat de prezenţa sporită a Chinei în regiune, iar săptămâna aceasta a lansat exerciţii comune în Indonezia alături de aliaţii săi.
Thailanda își consolidează legăturile militare cu China
Forţele aeriene thailandeze, unele din cele mai dotate din regiune, a folosit de-a lungul timpului echipamente militare americane şi speră să cumpere aeronave F-35 de la Lockheed Martin Corp pentru a înlocui o parte din aparatele sale F-16 deja învechite.
O sursă din forţele aeriene care a dorit să-şi păstreze anonimatul a menţionat că Thailanda nu va folosi aparate F-16 în cursul exerciţiilor cu China, ci avioane suedeze JAS-39 Gripen (Saab), precum şi Alpha Jet de producţie germană.
În același timp, Thailanda încearcă de câţiva ani să îşi consolideze legăturile militare cu China. A fost printre primele ţări care au cumpărat echipament militar chinez, în urma unui acord semnat în 2017.
În 2020, însă, achiziţia planificată a două submarine chinezeşti în valoare de 724 de milioane de dolari a fost amânată.