Apare o nouă forță la nivel mondial! Rusia a fost implicată, în ultimii ani, în construcţia mai multor centrale atomice în ţări precum India, China sau Iran. Centrala iraniană de la Bushehr rămâne, cu siguranță, cea mai controversată.
Mega-proiect nuclear al Rusiei în Egipt. Ce s-a decis acum
Acum, după ani de întârzieri, gigantul rus al energiei atomice, Rosatom, va începe să lucreze la prima centrală nucleară din Egipt. Pe care o numește „cel mai mare proiect de cooperare ruso-egipteană” din ultimi 70 de ani, informează Deutsche Welle.
Corporația de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, bunuri neenergetice nucleare și produse de înaltă tehnologie, a început construcția primei centrale nucleare din Egipt, potrivit unei declarații comune Rosatom și a autorităților din Cairo.
„Eveniment istoric” pentru Egipt
În urmă cu cinci ani, președintele egiptean Abdel-Fattah El-Sissi și Vladimir Putin semnau acordul final pentru construirea centralei la el-Dabaa, pe coasta de nord a Egiptului.
Șeful Rosatom, Alexei Likhachev și ministrul egiptean al Energiei, Mohamed Shaker, au fost prezenți la momentul turnării fundației, marcând un „eveniment istoric” pentru Egipt, a spus Shaker.
Prima centrală nucleară din această țară va avea patru reactoare de 1.200 de megawați
Finanțat cu un împrumut din Rusia, proiectul este estimat la 25 de miliarde de dolari, potrivit presei egiptene. Centrala ar urma să aibă patru reactoare de 1.200 de megawați.
Centrala el-Dabaa va folosi reactoare cu apă sub presiune, similare celor de la centralele nucleare din Novovoronezh și Leningrad din Rusia.
În 2017, după ce El-Sissi și Putin au semnat acordul, Rosatom a spus că centrala atomică va fi finalizată în 2028 sau în 2029, dar construcția a fost amânată în ultimii ani.
Cairo a anunțat pentru prima dată că vrea să construiască o centrală nucleară la El-Dabaa în anii 80, în epoca președintelui Hosni Mubarak.
Dar proiectul a fost suspendat în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl, din 1986.
Sub El-Sissi, s-a trecut la extinderea rapidă a capacității de generare a energiei
Între timp, președintele egiptean El-Sissi, care a lansat mai multe mega-proiecte de când a preluat puterea, în 2014, a arătat că este decis să se angajeze în construirea de centrale nucleare.
Sub conducerea lui El-Sissi, Egiptul a lucrat la extinderea rapidă a capacității de generare a energiei, în special cu centrale pe gaz, construite de compania germană Siemens. Cairo intenționează, de asemenea, să extindă exporturile de energie electrică în mai multe țări din Orientul Mijlociu.
De când Rusia a invadat Ucraina, Egiptul nu și-a ales oficial o tabără. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov se află în aceste zile la Cairo, unde urmează să se întâlnească cu Liga Arabă, formată din 22 de membri.
Rusia, o sursă de uraniu
Rusia este și o sursă de uraniu, ingredientul cheie al combustibilului nuclear. Europa își procură aproximativ 20% din uraniu din Rusia. Statele Unite se bazează pe Rusia pentru 16% din uraniu, iar alte 30% provin de la doi dintre partenerii apropiați ai Moscovei: Kazahstan și Uzbekistan.
Rusia deținea 40% din totalul infrastructurii de conversie a uraniului din lume în 2020 și 46 la sută din totalul capacității de îmbogățire a uraniului din lume în 2018, potrivit raportului Universității Columbia.
Luna trecută, Uniunea Europeană a apelat la Egipt și la Israel, în încercarea de a reduce dependența de gazul natural rusesc. Conform acordului, UE va ajuta Egiptul şi Israelul să-şi sporească producţia şi explorarea de gaze în apele lor teritoriale, dar nu este clar cât de mult gaz va importa din cele două ţări.
În 2020, Egiptul a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai ajutorului militar al SUA, după Israel și Afganistan, potrivit Statista.