Au bătut palma! Doi jucători importanți pe piața petrolului au decis să continue colaborarea în cadrul grupului OPEC+, asta după ce există mari turbulențe la nivel global în acest domeniu din cauza războiului din Ucraina.
Au bătut palma! Vestea momentului pe piața petrolului. Turbulențe fără precedent la nivel global
Președintele rus Vladimir Putin a vorbit la telefon joi cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și a discutat despre producția de petrol și despre ultima sa vizită în Iran, potrivit Kremlinului.
Convorbirea telefonică a avut loc la mai puțin de o săptămână după vizita președintelui Joe Biden în Arabia Saudită, care a avut ca scop, în parte, să preseze regatul să crească producția de petrol.
Liderul de la Kremlin și Mohammed bin Salman au subliniat joi relațiile de prietenie dintre Rusia și Arabia Saudită și au discutat despre piața mondială a petrolului și despre extinderea legăturilor comerciale și economice, potrivit citirii convorbirii de la Moscova.
„A fost subliniată importanța continuării coordonării în cadrul OPEC+”, a precizat Kremlinul.
OPEC își îndeplinește obligațiile pentru menținerea echilibrului
Ambii lideri au remarcat că OPEC și producătorii săi aliați „își îndeplinesc în mod constant obligațiile pentru a menține echilibrul și stabilitatea necesare pe piața globală a energiei”, se mai arată în comunicat.
Vladimir Putin și Mohammed bin Salman au discutat, de asemenea, despre Siria și despre întâlnirea trilaterală pe care Putin a avut-o la Teheran cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și cu președintele iranian Ebrahim Raisi la începutul acestei săptămâni.
Convorbirea telefonică de joi dintre prințul moștenitor saudit și președintele rus servește atât lui Vladimir Putin, care vrea să arate că vizita lui Joe Biden nu a afectat relațiile dintre Rusia și Arabia Saudită, cât și lui Mohammed bin Salman, care vrea să semnaleze că nu este sub comanda președintelui american.
Joe Biden a fost în Arabia Saudită cu o săptămână înaintea omologului din Rusia
În timpul summitului cu nouă lideri arabi de la Jeddah de săptămâna trecută, Biden a precizat că SUA continuă să fie angajate în Orientul Mijlociu.
Înaintea summitului, Casa Albă a făcut publice informații despre planurile iraniene de a vinde sute de drone înarmate Rusiei pentru războiul din Ucraina. Unii au văzut în acest lucru o încercare de a crea o prăpastie între Rusia și statele din Golf.
Între timp, summitul lui Putin de marți de la Teheran a fost perceput ca un semnal că și el are aliați în regiune.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va sosi duminică la Cairo pentru a se adresa înalților oficiali din toate cele 22 de state membre ale Ligii Arabe, într-un alt efort al Rusiei de a-și menține angajamentul față de lumea arabă după vizita lui Biden, scrie Axios.