Emiratele Arabe Unite urcă în clasamentul global al competitivității
Raportul privind competitivitatea mondială evaluează națiunile pe baza a patru piloni primari și 20 de subpiloni, care cuprind domeniile economice, administrative și sociale, inclusiv eficiența guvernamentală, calitatea educației și capacitatea de inovare, scrie Mashable.
Anul trecut în Top 10, Emiratele Arabe Unite au demonstrat performanțe excepționale, excelând în special în categorii precum rata de angajare, accesibilitatea la internet și soluționarea eficientă a disputelor industriale.
De asemenea, națiunea s-a clasat pe locul al doilea la nivel global în ceea ce privește adaptabilitatea politicilor guvernamentale, veniturile din turism și obstacolele birocratice minime.
Emiratele Arabe Unite și-au asigurat locul al treilea la nivel mondial în categorii precum colectarea impozitelor pe capital și proprietate, politici de imigrare, management urban și excedent al bugetului guvernamental.
De asemenea, s-a clasat pe locul patru în ceea ce privește controlul inflației prețurilor de consum, gestionarea șomajului pe termen lung, creșterea productivității generale și reglementarea practicilor de muncă.
Au fost remarcate și realizările în infrastructura țării, în special în calitatea transportului aerian, fiabilitatea infrastructurii energetice, absolvenții de științe, facilitarea start-up-urilor, reglementările privind șomajul, recrutarea talentelor internaționale cu înaltă calificare și promovarea culturii naționale.
Raportul IMD World Competitiveness, înființat în 1989, servește ca etalon global cuprinzător care evaluează capacitățile țărilor de a crea valoare durabilă pe termen lung prin analize detaliate și studii statistice.
Relațiile dintre Emiratele Arabe și China au ajuns într-o nouă fază
Între timp, potrivit Scmp.com, relațiile bilaterale dintre China și Emiratele Arabe Unite își schimbă dinamica, evoluțiile recente reflectând un echilibru de putere în schimbare, în care Statele Unite nu mai sunt văzute de țările din Golful Arab ca un scut de securitate pe termen lung.
La începutul acestei luni, China a lansat o declarație comună cu Emiratele Arabe Unite, exprimându-și sprijinul pentru soluționarea pașnică a unei dispute privind trei insule – Abu Musa, Greater Tunb și Lessen Tunb – care se aflau sub control iranian din 1971, cu câteva zile înainte de fondarea Emiratelor Arabe Unite ca stat independent.
Iranul a reacţionat convocându-l pe ambasadorul chinez la Teheran. Nu este prima dată când China își exprimă sprijinul pentru negocierile privind soluționarea disputei. Ca răspuns la o declarație similară publicată în 2022, Teheranul l-a convocat pe ambasadorul Beijingului.
Ebrahim Raisi și-a exprimat „nemulțumirea” față de declarația din 2022. Președintele chinez, Xi Jinping, l-a invitat ulterior pe Raisi la Beijing, poate pentru a calma lucrurile.
Ce urmărește Beijingul?
Pentru China, Emiratele Arabe Unite ar putea avansa în relațiile cu Iranul. Relațiile China-Iran au înregistrat progrese majore în ultimii ani, Beijingul promițând investiții și creșterea comerțului.
Cu toate acestea, relația este inegală, Iranul bazându-se parțial pe China pentru creșterea vânzărilor de petrol și sprijin pe arena internațională.
Între timp, sprijinul Chinei pentru o soluționare pașnică a insulelor în litigiu se încadrează în planul său de creștere a angajamentului din regiunea Golfului. O Chină pragmatică caută legături mai strânse pentru a menține un echilibru între puterile concurente din Orientul Mijlociu.
China și-a reafirmat poziția față de cele trei insule, ca urmare a vizitei liderului Emiratelor Arabe, șeicul Mohamed bin Zayed al Nahyan la Beijing. Relațiile dintre cele două țări s-au dezvoltat într-un parteneriat strategic.