Ambiţiile militare şi economice ale Beijingului în regiunea Indo-Pacific au întârit legăturile dintre Australia şi Japonia. Astfel, premierii din cele două țări transmit că au semnt un „tratat istoric”, care „va oferi pentru prima dată un cadru clar pentru o mai mare interoperabilitate şi cooperare”.
Ambițiile Chinei sporesc parteneriatul dintre Japonia și Australia: Este un tratat istoric
Tratatul respectiv este văzut de toţi ca un alt pas-cheie în consolidarea legăturilor dintre Canberra şi Tokyo, în faţa ambiţiilor Chinei în regiunea Indo-Pacific, în contextul în care premierul australian Scott Morrison nu a menţionat Beijingul la semnarea documentelor.
„Este o afirmare a angajamentului celor două naţiuni de a lucra împreună pentru a aborda provocările strategice comune de securitate şi pentru a contribui la un Indo-Pacific sigur şi stabil. Acest tratat istoric va oferi pentru prima dată un cadru clar pentru o mai mare interoperabilitate şi cooperare între cele două forţe ale noastre”, a declarat premierul australian Scott Morrison, înainte de un summit online cu omologul său japonez Fumio Kishida.
De asemenea, premierul australian a completat că parteneriatul respectiv reflectă „valorile noastre comune, angajamentul nostru faţă de democraţie şi drepturile omului şi interesele noastre comune într-un Indo-Pacific liber, deschis şi rezistent”.
Ce spune China despre acordul asumat de ONU?
Angajamentul asumat luni, 3 ianuarie, de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU privind răspândirea armelor atomice va reduce riscul unui conflict nuclear, a apreciat ministrul de Externe adjunct din China.
Totodată, ministrul de Externe adjunct din China a subliniat că acordul asumat luni de liderii celor cinci state dotate cu arme nucleare, respectiv SUA, China, Rusia, Regatul Unit și Franța, va „crește încredere”.
„Declaraţia comună emisă de liderii celor cinci state dotate cu arme nucleare va contribui la creşterea încrederii reciproce şi la înlocuirea concurenţei dintre marile puteri prin coordonare şi cooperare”, a declarat ministrul de Externe adjunct al Chinei, Ma Zhaoxu.
De asemenea, Ma Zhaoxu a numit acordul „pozitiv şi semnificativ”, adăugând că va contribui la crearea unei „relaţii echilibrate între marile puteri”. Declaraţia „întruchipează voinţa politică a celor cinci ţări de a preveni războiul nuclear şi exprimă vocea comună a menţinerii stabilităţii strategice globale şi a reducerii riscului de conflict nuclear”, a completat Ma Zhaoxu.
„Cele cinci ţări ar trebui să considere declaraţia comună ca un nou punct de plecare, să sporească încrederea reciprocă, să consolideze cooperarea şi să joace un rol activ în construirea unei lumi cu pace durabilă şi securitate universală”, a mai spus acesta.