Statele Unite și Israelul încearcă să pună bazele unei alianțe de securitate cu statele arabe care să conecteze sistemele de apărare aeriană pentru a combate atacurile iraniene cu drone și rachete în Orientul Mijlociu, au declarat mai multe surse familiare cu acest plan, potrivit Reuters.
Planul este refuzat de unele țări arabe
Ideea, care ar folosi tehnologie israeliană, ar putea căpăta amploare în timpul vizitei președintelui Joe Biden în Israel, teritoriile palestiniene și Arabia Saudită, în cadrul unei călătorii care va avea loc între 13 și 16 iulie, au declarat două dintre sursele care au fost informate despre aceste planuri.
Pe măsură ce tensiunile regionale au crescut din cauza programului nuclear contestat al Teheranului, Israelul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și unele părți ale Irakului au fost supuse unor atacuri cu rachete sau drone revendicate de milițiile susținute de Iran sau puse pe seama acestora.
Discuțiile sunt încă într-un stadiu incipient și au întâmpinat deja rezistență din partea mai multor țări arabe care refuză să facă afaceri cu Israelul, au declarat cele patru surse. Însă ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat luna trecută că o alianță emergentă de apărare aeriană sponsorizată de SUA este „operațională” și ar putea fi stimulată de vizita lui Biden. Aparatul a zădărnicit deja tentative de atacuri iraniene, a adăugat el.
Sistemul ar urma să folosească tehnologia israeliană
Vorbind pentru Reuters sub protecția anonimatului, un oficial israelian a declarat că țările partenere își sincronizează sistemele de apărare aeriană respective prin comunicare electronică la distanță, mai degrabă decât prin utilizarea acelorași facilități fizice.
În ultimii ani, Israelul a oferit cooperare în domeniul apărării statelor arabe aliate cu SUA care îi împărtășesc preocupările legate de Iran, deși evaluarea SUA este că Gantz pare să fi exagerat cât de departe ar putea avansa o astfel de cooperare în domeniul securității. La rândul lor, arabii din Golf au fost reticenți în mod public față de această idee.
O persoană de la Washington, familiarizată cu această chestiune, a declarat că, deși Biden va discuta despre o coordonare mai largă a securității regionale, inclusiv cu aliatul apropiat Israel, la un summit arab de săptămâna viitoare, condus de Arabia Saudită, nu se așteaptă niciun anunț privind un pact formal.
Planul ar consta în construirea unei rețele de radare, detectoare și interceptoare între Arabia Saudită, Oman, Kuweit, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iordania și Egipt, cu ajutorul tehnologiei israeliene și al bazelor militare americane, au declarat trei dintre surse.