O nouă forță apare pe scena mondială, iar SUA este una dintre ele. India, Israel, SUA și Emiratele Arabe Unite se unesc pentru a stimula relațiile de afaceri și diplomatice, într-o perioadă extrem de tulbure.
Prima întâlnire a șefilor de stat și de guvern din India, Israel, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite, numită „Quad Asia de Vest” ar putea bazele unui parteneriat joint-venture privind instalațiile de stocare a energiei din surse regenerabile și al altuia privind înființarea coridoarelor alimentare, relatează Aljazeera.
Cunoscută și sub denumirea de „I2U2”, întâlnirea i-a adus la aceeași masă pe prim-miniștrii Indiei și Israelului (I2) – Narendra Modi și Yair Lapid – pe președintele SUA, Joe Biden și pe liderul Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al Nahyan (U2). Noul format este stabilit pe fundalul riscurilor economice și politice într-o lume din ce în ce mai incertă, cu inflație ridicată, creșterea prețurilor la alimente și combustibili și o pandemie care a schimbat modalitățile tradiționale de a face afaceri.
Aderarea la Quad Asia de Vest face parte din strategia de „acoperire” adoptată de un număr mare de țări, a declarat Talmiz Ahmed, fost ambasador al Indiei în Arabia Saudită, Oman și Emiratele Arabe Unite, pentru Al Jazeera. „În aceste vremuri agitate, nimeni nu știe ce va funcționa. Deci, țările fac pariuri” și formează grupuri despre care cred că vor funcționa cel mai bine pentru ele, a spus Ahmed.
Șase domenii cheie: apa, energia, transportul, spațiul, sănătatea și securitatea alimentară
Întâlnirea la nivel înalt a avut loc în contextul vizitei președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, prima de la preluarea mandatului, în ianuarie anul trecut.
I2U2 are ca scop „încurajarea investițiilor comune” în șase domenii identificate de comun acord, cum ar fi apa, energia, transportul, spațiul, sănătatea și securitatea alimentară, potrivit unei declarații a guvernului indian. De asemenea, I2U2 vrea să mobilizeze capitalul și expertiza sectorului privat pentru a ajuta la modernizarea infrastructurii, la dezvoltarea energiei energiei curate pentru industrii, îmbunătățirea sănătății publice și promovarea dezvoltării tehnologiilor verzi, se arată în declarație.
Coridor alimentar între India și Emiratele Arabe Unite
De asemenea, era aștptat un anunț privind stabilirea un coridor alimentar între India și Emiratele Arabe Unite. Deși ideea a fost pusă în discuție în urmă cu trei ani și urmărea asigurarea securității alimentare pentru Emiratele Arabe, aceasta a început să prindă contur acum, în contextul crizei alimentare globală, determinată parțial de cerealele blocate în porturi în urma războiului dintre Rusia și Ucraina.
În 2020, India a exportat alimente, inclusiv cereale, zahăr, fructe, legume, ceai, carne și fructe de mare în valoare de 1,89 miliarde de dolari și a importat produse alimentare în valoare de 363 de milioane de dolari.