Invazia Ucrainei, declanșată la sfârșitul lunii februarie, a provocat un val de critici și de sancțiuni occidentale fără precedent. Cu toate acestea, au existat unele țări care au menținut legăturile cu Rusia și au decis să nu condamne direct atacul. În plus, state ca India și China au oferit Moscovei o gură de oxigen în ultimele luni, prin achizițiile uriașe de petrol.
În condițiile în care războiul se prelungește, iar recentele contraofensive ucrainene cresc speranța unei victorii împotriva Rusiei, o parte din aliații președintelui Vladimir Putin încep să se distanțeze de regimul său și de războiul din Ucraina, potrivit Newsweek.
Președintele Joe Biden a încercat să facă o coaliție globală, care să izoleze Rusia și să pună presiune pe Putin, pentru a-l determina să renunțe la război. Cele mai recente critici la adresa Rusiei sugerează că strategia lui Biden ar putea acum să funcționeze.
Kazahstanul se dezice de Moscova și anunță că nu va recunoaște teritoriile pe care rușii vor să le anexeze
Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, în paralel cu organizarea unor referendumuri în patru regiuni controlate de ruși, din estul și sudul Ucrainei. Liderii occidentali au anunțat că nu vor accepta rezultatele acestor referendumuri, dar Putin se confruntă, mai nou, și cu criticile unuia dintre aliații săi, Kazahstanul, țară care a făcut parte din URSS.
Ministerul de Externe al Kazahstanului a declarat că nu va recunoaște potențiala anexare, de către Rusia, a regiunilor din estul Ucrainei în urma referendumurilor, a relatat Reuters. Nu ar fi prima dată când Kazahstanul, stat membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) alături de Rusia, se dezice de pozițiile Moscovei cu privire la aspecte ale războiului.
Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev afirma, în iunie, că țara sa nu va recunoaște independența autoproclamată a două zone separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei. El a cerut reluarea negocierilor de pace Rusia-Ucraina și a oferit ajutor pentru mediere, potrivit presei de stat ruse.
Erdogan și Lukașenko îi dau vești proaste lui Putin
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a menținut legături diplomatice și economice cu Rusia după izbucnirea conflictului, a declarat că Rusiei nu ar trebui să i se permită să păstreze niciunul din teritoriile ucrainene capturate. Erdogan a subliniat că invazia în sine „nu are nicio justificare”.
În urma anunțului privind mobilizarea parțială, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko a declarat că trupele sale nu se vor mobiliza alături de Rusia, lăsându-l pe Putin să se ocupe singur de deficitul de soldați.
În timpul unei întâlniri a șefilor de stat, care avut loc recent în Uzbekistan, prim-ministrul indian Narendra Modi a evitat să-l îmbrățișeze pe Putin, spunându-i că „era actuală nu este una a războiului”. Modi a subliniat totuși dorința sa ca India și Rusia să rămână aliate.
India și China, ultimele pe listă
India este un partener esențial pentru Putin, iar achizițiile de petrol din Rusia au compensat, cel puțin parțial, consecințele economice ale războiului.
Și China, care a continuat să cumpere petrol rusesc în timpul războiului și a votat împotriva rezoluției ONU din aprilie, a declarat că reluarea discuțiilor de pace este o „prioritate presantă”. „China sprijină toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei din Ucraina”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de The Guardian.