Afganistanul și Pakistanul, prinse într-o îmbrățișare strategică fără happy-end
Pakistanul și Afganistanul sunt acum inseparabile din punct de vedere politic și strategic.
Oligarhia teocratică formată în principal din teroriști va deține frâiele puterii în Afganistan. Pentru a supraveghea formarea unui guvern „interimar”, șeful serviciilor de informații din Pakistan, generalul Faiz Hameed, s-a deplasat la Kabul. Anularea bruscă a depunerii jurământului de catre guvernul afgan arată că există eșecuri în eșaloanele superioare ale talibanilor, pe care Pakistanul trebuie să le gestioneze atent.
Lipsa de experiență este o altă problemă pe care Pakistanul încearcă să o rezolve, cu informații care indică faptul că vor fi intocmite rapoarte către militarii, profesioniști și poliția din Pakistan.
Sprijin de milioane de la China
Pakistanul și Afganistanul sunt acum inseparabile din punct de vedere politic și strategic. Amândouă sunt susținute de China, care a anunțat o asistență financiară de 31 de milioane de dolari. Este insă puțin probabil ca instituțiile internaționale aflate în mare parte sub controlul SUA să ajute cu ceva, cu excepția unui ajutor umanitar prin intermediul ONU.
Povara Pakistanului
Pentru talibani, lipsa sprijinului economic face din guvernare o sarcină complivată. Chiar și după ce a gustat din bunăstarea materială și libertatea religioasă într-un fel sau altul, afganul obișnuit nu se va îndepărta ușor de extremismul religios. Zonele rurale din Afganistan pot fi relativ tolerante față de talibani, dar dacă mijloacele lor de trai sunt afectate și represiunea va deveni boul stil de guvernare, talibanii se vor trezi în curând cu un val de rezistență la guvernarea lor.
În prezent, semnele rezistenței sunt în valea Panjshir, unde forțele conduse de fostul vicepreședinte Amrullah Saleh și fostul ministru al Apărării, Ahmad Shah Massoud, au organizat o retragere tactică. Ar putea urma și o implicare a forțelor pakistaneze, care acționează în secret. Acest lucru poate stârni temerile afganilor privind o dominație a Pakistanului.
Niciun guvern afgan, interimar sau permanent, nu va slăbi predispozițiile ideologice extremiste ale talibanilor. Deși talibanii au făcut promisiuni în acest sens, păstrarea cu fidelitate a „valorilor islamice” și „Sharia”, nu vor fi abandonate.
Virusul „afgan”
Având în vedere traiectoria actuală, s-ar putea ca sistemul politic al Pakistanului să fie ”contaminat” de problema afgană și de variantele sale produse de tensiunile civil-militare, de lupta internă pentru putere în cadrul ierarhiei militare. Un Pakistan lovit de ”virusul afgan” ar putea să nu mai gestioneze conflictul cu India in cazul terorismului susținut de Pakistan în Kashmir.
Pakistanul s-ar putea să-și sape propria groapă
Afganistanul și Pakistanul se află într-o îmbrățișare strategică. Una care nu poate avea un final fericit, deoarece intoleranța față de străini iși va face simțită prezența mai devreme sau mai târziu. Pakistanul nu are nicio șansă să obțină dominația. Dimpotrivă, s-ar putea să-și sape propria groapă.
Pentru unii afgani, Pakistanul ar putea înlocui SUA ca forță de oprimare, dar una fără capacitatea economică care a furnizat combustibil pentru guvernare. China ar putea și ea înlocui SUA și se va cupla cu Rusia pentru a oferi un anumit grad de ajutor economic.
Sursa foto: Dreamstime