Apare o nouă forță la nivel mondial! Unele dintre cele mai mari puteri ale lumii se întâlnesc chiar acum, în aceste zile, să pună bazele unei noi cooperări, mult mai strânse, și să întărească alianțele.
Joe Biden a ajuns în Japonia, cu obiectivul de a întări alianţele din Asia
Preşedintele american Joe Biden a ajuns duminică în Japonia, ultima etapă a primului său turneu în Asia de la începutul mandatului, pe fondul ameninţării nord-coreene, ambiţiilor geopolitice ale Chinei şi războiului din Ucraina, relatează AFP.
După ce a vizitat Coreea de Sud, alt mare aliat al SUA în regiune, Joe Biden a aterizat la baza americană de la Yokota, la puţin timp după ora 17.00 locală (08.00 GMT).
Liderul de la Casa Albă urmează să se întâlnească luni la Tokyo cu premierul Fumio Kishida şi împăratul Naruhito, înainte de a participa marţi la un summit al QUAD, un format diplomatic care reuneşte SUA, Japonia, India şi Australia.
Totul se decide chiar acum: O nouă iniţiativă americană pentru comerţul în regiune
Preşedintele american urmează să prezinte, de asemenea, în Japonia, o nouă iniţiativă americană pentru comerţul în regiune, prin care încearcă să întărească legăturile diplomatice şi economice cu Washingtonul.
El a declarat duminică, la Seul, că este „pregătit” pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar şi-a reafirmat deschiderea către dialog înainte de a pleca spre Japonia.
Semn al ambiţiilor americane în regiune, Biden a evocat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol, o „competiţie mondială între democraţii şi autocraţii” şi a declarat că regiunea Asia-Pacific este, în această competiţie, un câmp de luptă esenţial.
O nouă forță la nivel mondial! „Această cooperare să nu se limiteze la SUA, Japonia şi Coreea, ci să înglobeze şi întreg Pacificul, Pacificul de Sud şi Indo-Pacificul”
„Am vorbit multă vreme despre necesitatea de a face în aşa fel încât această cooperare să nu se limiteze la SUA, Japonia şi Coreea, ci să înglobeze şi întreg Pacificul, Pacificul de Sud şi Indo-Pacificul. Cred că această călătorie este o oportunitate”, a spus el.
China este principalul rival al SUA în această luptă geopolitică.
Înainte de a pleca de la Seul, preşedintele american s-a întâlnit cu managerul constructorului de automobile Hyundai pentru a celebra decizia acestuia de a investi 5,5 miliarde de dolari într-o uzină de vehicule electrice în Georgia (sudul SUA).
De asemenea, Biden s-a întâlnit împreună cu omologul său de la Seul cu soldaţii americani şi sud-coreeni, semn al „naturii cu adevărat integrate” a alianţei economice şi militare a celor două ţări, potrivit unui înalt responsabil de la Casa Albă.
SUA încearcă să aprofundeze parteneriatul economic cu Taiwanul
SUA încearcă să-şi aprofundeze parteneriatul economic cu Taiwanul, inclusiv în chestiuni high-tech, a declarat, duminică, consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, la bordul avionului prezidenţial american care se îndrepta spre Japonia.
„Nu vrem să vedem schimbări unilaterale la status quo şi cu siguranţă nu vrem să vedem o agresiune militară. Şi vrem ca acest mesaj să vină nu doar de la noi, ci de la mai mulţi aliaţi şi parteneri, atât în regiune cât şi dincolo de ea”, le-a spus Sullivan jurnaliştilor aflaţi la bordul Air Force One.
„Încercăm să aprofundăm parteneriatul cu Taiwanul, inclusiv în chestiuni high tech, inclusiv în ceea ce priveşte semiconductorii şi lanţurile de aprovizionare”, a adăugat el.