Turcia a anunțat că nu are precondiţii pentru un dialog cu Siria, dar acesta ar trebuie să urmărească nişte obiective. Este primul pas spre o reconciliere între Damasc și Ankara.
Putin poate face pace între Damasc și Ankara
Președintele sirian Bashar al-Assad și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, sunt pe cale să îngroape securea războiului, după un deceniu de ostilități. Iar Vladimir Putin ar putea fi singurul care poate face ca acest lucru să se întâmple, scrie Newsweek.
Erdogan spunea, la începutul lunii, că Putin i-a cerut, în timpul discuțiilor care au avut loc la Soci, să coopereze mai strâns cu președintele Assad în probleme de securitate. Erdogan a răspuns că acest lucru are loc deja, la nivelul serviciilor de informații.
Această dezvăluire a fost urmată de o serie de comentarii din partea oficialilor de la Ankara, care au pavat calea îmbunătățirii legăturilor dintre cele două țări vecine.
Trilaterală Putin-Assad-Erdogan, în Uzbekistan
Așa cum se știe, Moscova l-a susținut pe președintele Bashar al-Assad în războiul civil sirian declanșat în 2011. În schimb, Ankara consideră miliția kurdă siriană – Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), susținută de SUA, drept grupare teroristă și o suspectează că are legături cu insurgenții interni. Tot în 2011, Ankara a rupt legăturile cu Damascul.
O agenție de presă din Iran a relatat că Assad și Erdogan ar putea organiza o întâlnire trilaterală, alături de Vladimir Putin, în marja summit-ului liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai, de luna viitoare, din Uzbekistan. ”Turcia nu are precondiţii pentru un dialog cu Siria, dar orice discuţii ar trebui să se concentreze asupra securităţii la graniţe, a afirmat ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Ce vrea Turcia și ce ar putea obține
Turcia, care a desfăşurat patru operaţiuni militare în nordul Siriei, din 2016, urmăreşte să creeze o zonă sigură, în care s-ar putea întoarce o parte din cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe care îi găzduieşte în prezent.
Bassam Abu Abdullah, expert în afaceri internaționale, fost diplomat sirian în Turcia, susține că întoarcerea refugiaților și necesitatea de a aborda activitatea PKK (Partidul Muncitoresc din Kurdistan) de-a lungul graniței sunt două chestiuni-cheie care trebuie rezolvate pentru a stabili „foaia de parcurs” în vederea normalizării legăturilor dintre Ankara și Damasc.
Ce condiții pune Siria
Abdullah spune că PKK a fost folosită de SUA „ca un instrument”. Având în vedere rolul continuu al Turciei în conflictul din Siria, alte condiții ale Damascului, pentru soluționarea disputei, ar fi ca Ankara „să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Siriei”, să „nu mai susțină terorismul” și să renunțe la „folosirea apei ca instrument de presiune în confruntarea sa cu Siria”.
Eufrat este considerat, potrivit dreptului internațional, un fluviu internațional, deoarece traversează mai multe state. Acest fluviu a reprezentat în mod constant sursa conflictelor între Damasc și Ankara.
În 1987, un acord temporar a convenit ca Turcia, de unde pleacă acest fluviu, să acorde un minimum de 500 m3/s din debitul fluviului Siriei, care trebuie la rândul ei să asigure un debit similar Irakului.
Primii ani ai războiului civil din Siria i-au adus lui Assad pierderea încrederii la nivel național, dar și pe plan extern. Sprijinul oferit de Iran și de milițiile aliate, precum și o intervenție militară directă, în 2015 din partea Rusiei, au contribuit la întoarcerea curentului în favoarea sa.
Cam în aceeași perioadă în care Moscova a intervenit pentru a-l ajuta pe Assad, Statele Unite și-au concentrat sprijinul, dinspre opoziție, către o altă facțiune – Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi. SDF are însă legături strânse cu Unitățile de Apărare a Poporului (YPG).
Relația cu Erdogan, pârghia lui Putin
Membră NATO, Turcia a dorit întotdeauna să aibă o politică externă independentă, în special în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Caucaz. Deși Erdogan și Putin au susținut constant tabere rivale din aceste regiuni (cel mai bun exemplu este confllictul din Nagorno-Karabakh) cei doi lideri au încheiat și înțelegeri care modelează conflicte în mai multe țări, inclusiv acum, în războiul din Ucraina.
Experții susțin de altfel că una dintre pârghiile lui Putin în Siria a fost tocmai relația sa cu Erdogan, această influență a Rusiei reușind să modeleze poziția Turciei față de războiul din Ucraina, precum și refuzul Ankarei de a sancționa Rusia.