Mutare importantă la nivel mondial, în contextul războiului din Ucraina!

Elveţia s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Rusiei

Elveţia, o ţară cunoscută pentru neutralitatea sa, s-a alăturat celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni impus de Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

În ciuda acestei decizii, dar şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”, a subliniat clar preşedintele Ignazio Cassis.

Preşedintele Elveţiei a indicat că există o diferenţă între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional, notează Le Figaro.

„Bineînţeles că există un sentiment de mai mare unitate în Europa împotriva acestei agresiuni care ne-a trezit pe toţi dintr-o situaţie de pace de care ne-am bucurat timp de 70 de ani. (…)

Elveţia este întotdeauna neutră, neutralitatea Elveţiei nu este pusă sub semnul întrebării”, a afirmat preşedintele Ignazio Cassis, respingând astfel ideea unei apropieri a ţării sale de NATO.

Elveţia nu are de gând să devină ţară membră a NATO

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat mai multor jurnalişti la sediul ONU din New York.

Preşedintele Elveţiei a subliniat că acesta nu este un pas intermediar pentru ca, într-o zi, ţara sa să solicite aderarea la NATO.

„Neutralitatea este destul de simplă: nu participi la un război, nu trimiţi arme sau trupe la un război şi nu-ţi dai teritoriul tău pentru armele sau trupele părţilor beligerante şi nici nu participi la o alianţă militară precum NATO. (…)

În jurul acestei neutralităţi există o politică externă şi de securitate (…) Condamnarea încălcării dreptului internaţional prin această agresiune militară rusă este o obligaţie bazată pe Constituţie şi nu subminează neutralitatea”, a mai afirmat Ignazio Cassis.

Preşedintele Zelenski: Este un semnal foarte important pentru întreaga lume

Poziţia Elveţiei a fost salutată imediat de către preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Elveţia s-a alăturat astăzi celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene – şi sunt recunoscător pentru acest lucru.

Atunci când o astfel de ţară nu rămâne neutră în ceea ce priveşte protecţia valorilor şi a moralităţii umane, acesta este un semnal foarte important pentru întreaga lume”, a afirmat liderul de la Kiev.

Ce planuri are Elveţia în Consiliul de Securitate al ONU?

Pentru prima dată de când a aderat la ONU, în urmă cu 20 de ani, Elveţia a fost aleasă în iunie pentru a ocupa, începând din ianuarie, unul dintre locurile nepermanente din Consiliul de Securitate.

Preşedintele elveţian, care a pledat pentru o „întărire” a Tratatului de neproliferare nucleară, ale cărui state semnatare se reunesc de luni la ONU, a declarat că ţara sa va încerca în cadrul Consiliului de Securitate să „reducă decalajul” dintre puterile nucleare şi cele nenucleare, „cu credibilitatea unei ţări neutre”.