Statele Unite al Americii au lansat recent un avertisment la nivel mondial, pe motiv că sunt îngrijorate de planurile Indiei de a participa la exerciţii militare comune alături de Rusia. Informația a fost făcută publică de secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, care a venit cu o declarație în acest sens.
Apare o nouă forță la nivel mondial. Va mătura totul! SUA trag semnalul de alarmă
Încă din iulie, Moscova a anunţat intenţia de a organiza exerciţiile ‘Vostok-2002’ (Est) la începutul lunii septembrie, chiar dacă duce un război dur în Ucraina.
Vorbind despre participarea Indiei, Karine Jean-Pierre le-a spus reporterilor aflați la bordul Air Force One, în timp ce preşedintele Joe Biden zbura în Pennsylvania, că Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu orice ţară care participă la exerciţii militare alături de Rusia în timp ce aceasta este în război cu Ucraina, transmite Reuters.com.
Exercițiu militar important
La exerciţiile militare ‘Vostok’ din acest an participă contingente şi observatori din peste de zece ţări, printre care China, India, Siria, Algeria, Mongolia, Nicaragua, Laos şi Azerbaidjan. De asemenea, vor fi prezenți militari din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, care – alături de Rusia – fac parte din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Rusia a dat asigurări luni că manevrele ‘Vostok-2002’, la care participă peste 50.000 de militari în perioada 1-7 septembrie, nu sunt îndreptate împotriva niciunei ţări şi a niciunei alianţe militare, cum ar fi NATO.
NATO, Rusia și China, nou front de luptă în Arctica
NATO ar trebui să-și consolideze rolul în regiunea Arctică, luând în considerare intensificarea acțiunilor Rusiei și Chinei acolo, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „NATO trebuie să-și sporească prezența în Arctica”, a declarat el pentru ziarul german Welt am Sonntag.
Potrivit lui Stoltenberg, Rusia și-a intensificat recent activitățile în această zonă bogată în resurse, „redeschiderea bazelor din epoca sovietică” și „dislocarea și testarea de noi arme moderne acolo, cum ar fi rachetele hipersonice”.
El a menționat că Beijingul, după ce s-a declarat un „stat aproape arctic”, manifestă, de asemenea, un interes tot mai mare pentru Arctica, deoarece regiunea devine din ce în ce mai importantă pentru transportul maritim din cauza schimbărilor climatice.
Săptămâna trecută, Stoltenberg a declarat în timpul unei vizite în Canada: „Beijingul și Moscova au convenit, de asemenea, să intensifice activitățile practice în Arctica. Acest lucru face parte dintr-un parteneriat strategic aprofundat care ne pune la încercare valorile și interesele.”
El a subliniat, de asemenea, interesul tot mai mare al NATO pentru apărarea arctică, în special având în vedere aderarea Suediei și Finlandei la blocul comunitar.