O nouă forță la nivel mondial: Uniunea Europeană și zece state asiatice fac front comun împotriva Rusiei și Chinei
„Condamnăm cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă legislația internațională, și cerem Rusiei să-și înceteze imediat și necondiționat invazia militară, retrăgându-și toate forțele și întreaga aparatură militară de pe tot teritoriul Ucrainei”, ar intenționa Uniunea Europeană și liderii ASEAN să proclame într-o declarație comună.
„Respingem cu fermitate și fără echivoc această acțiune și nu vom recunoaște niciodată anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijia și Herson, precum și anexarea ilegală a Crimeii”, se mai spune în proiectul declarației, examinat de EUobserver.
ASEAN este Asociația Statelor din Sud-Estul Asiei și include Bruneiul, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar (Birmania), Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnamul.
Ce dorește Uniunea Europeană
Majoritatea statelor membre au votat deja în favoarea unui proiect de rezoluție al ONU, redactat de UE, pe tema anexărilor Rusiei din cursul acestei luni, dar Laosul, Thailanda și Vietnamul s-au abținut.
Proiectul de declarație al ASEAN condamnă totodată și „acțiunile Rusiei menite să submineze securitatea alimentară la nivel mondial, precum și faptul că, „în privința acestui subiect crucial, Rusia apelează la dezinformare”, Moscova susținând că penuria de alimente se datorează sancțiunilor occidentale.
În termeni mai largi, UE și aliații lor asiatici doresc să pledeze pentru respectarea unor „reguli bazate pe legislația internațională și pentru un multilateralism eficient”.
Semnatarii ar dori totodată să-și exprime criticile la adresa militarizării regiunilor maritime ale Chinei și a amenințărilor sale de recucerire a Taiwanului.
„În Marea Chinei de Sud, suntem hotărâți să asigurăm securitatea și siguranța maritimă, libera navigație și survolarea fără restricții”, se mai arată în declarația reuniunii. „Îi îndemnăm pe toți cei vizați să evite orice acțiuni unilaterale care ar pune în pericol pacea, securitatea și stabilitatae în regiune”, adaugă semnatarii textului.
„Suntem îngrijorați de recenta agravare a tensiunilor din Strâmtoarea Taiwanului și ne opunem folosirii forței. Subliniem importanța păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan și susținem o soluționare pașnică a problemelor legate de această strâmtoare”, subliniază declarația.
O vulnerabilitate strategică
Ambițiile reuniunii ASEAN sunt într-o mare contradicție cu tendința relațiilor dintre UE și China.
Într-o recentă evaluare a relațiilor cu China, elaborată de serviciul UE pentru relații externe, evaluare care a fost și ea examinată de redacția Euobserver, se afirmă următoarele: „Este clar că relațiile bilaterale dintre China și Rusia denotă un puternic parteneriat de ordin strategic, bazat pe sprijinul reciproc al intereselor comune or, acest parteneriat nu poate fi ignorat”.
Potrivit aceleiași evaluări, Beijingul se îndepărtează tot mai mult de principiile UE legate de respectarea drepturilor omului și a legislației internaționale, acest lucru denotând o „fermă competiție” cu Occidentul.
Potrivit declarației, unele domenii ale comerțului dintre UE și China, precum cea a semiconductorilor și cea a mineralelor rare au ajuns la o „vulnerabilitate strategică” or, acest lucru nu poate fi minimalizat.
Uniunii Europene i se cere „să le facă oferte mai bune” prietenilor din Asia pentru a-i împiedica să cadă în sfera de influență a Chinei.
Coordonare cu partenerii strategici
Având în vedere toate acestea, declarația summitului ASEAN pomenește totodată despre o mai bună coordonare cu „partenerii săi strategici” pe tema „mai multor probleme legate de securitate și de apărare”, precum și în privința comerțului.
„Dorim reluarea negocierilor (pe tema unor acorduri bilaterale de liber schimb) cu Thailanda, Filipine și Malayezia atunci când condițiile vor fi favorabile, ceea ce va duce la o mai mare consolidare a blocurilor în vederea unui acord de liber schimb de la o regiune la alta”, subliniază declarația.
Documentul promite totodată și sprijinul UE pentru o tranziție a grupului ASEAN la niște economii nepoluante și informatizate, precum și sprijinul european pentru domeniul cercetării și pentru modernizarea sistemului de sănătate.
Proiectul declarației nu se arată prea dur față de Myanmar, apelând la un limbaj care nu pare categoric.
„Rămânem extrem de îngrijorați de criza din Myanmar în urma loviturii de stat militare din februarie 2021. Cerem încetarea imediată a violențelor și începerea unui dialog convingător cu toate părțile implicate”, subliniază declarația.
Declarația condamnă „cu duritate” testele cu rachete nucleare ale Coreii de Nord și încălcarea drepturilor omului de către talibanii din Afganistan.
„Cerem talibanilor să permită educația femeilor la toate nivelele și să acorde femeilor dreptul la muncă și la liberă deplasare”, subliniază declarația.
Pe de altă parte, deși UE afirmă că dorește ca tot mai mulți studenți asiatici să vină în Europa în cadrul unor noi programe, declarația face apel la „întărirea eforturilor comune în vederea reducerii migrației ilegale” pe viitor.
Axa China-Rusia
Pentru unii experți pe tema Asiei, cum ar fi Raffaello Pantucci, de la Școala S. Rajaratnam pentru Studii Internaționale din Singapore, narațiunea mai agresivă a UE față de China va duce garantat la nemulțumirea Beijingului.
„Vechea alianță dintre China și Rusia va deveni un parteneriat definitoriu pentru ambele țări în viitorul apropiat”, spune el.
Și “orice eforturi occidentale de a exercita presiuni asupra Chinei în privința Taiwanului se vor izbi și ele de o dură rezistență”, prevede el.
„A ceda ceva în avantajul străinilor… asta ar însemna o grea lovitură pentru Partidul Comunist Chinez și pentru guvernarea acestuia”, spune Pantucci.
„Ei deja pedalează de ceva vreme pe naționalism or, asemenea eforturi se vor axa pe o legitimitate în cazul în care ele vor viza Taiwanul, tocmai din cauza presiunilor din străinătate”, a mai adăugat el.