Declarațiile președintelui Algeriei vin după ce Vladimir Putin, a cărui țară este afectată de sancțiuni occidentale dure, a cerut liderilor BRICS să se îndrepte spre „formarea unui sistem cu adevărat multipolar de relații interguvernamentale”, potrivit Ndtv.com. BRICS este considerat de Beijing și Moscova o alternativă puternică de piață emergentă în fața Occidentului.

Grupul BRICS include, pe lângă Rusia și China, marile economii emergente din Brazilia, India și Africa de Sud. China are, de departe, cea mai mare economie din grupul BRICS, reprezentând peste 70% din forţa economică totală de 27,5 mii de miliarde de dolari.

BRICS, alternativă la centrele tradiționale de putere

„BRICS ne interesează” ca alternativă la centrele tradiționale de putere, a precizat Tebboune într-un interviu. „Este clar că BRICS reprezintă o forță economică și politică”, a adăugat el. Liderul algerian crede că țara sa îndeplinește „o bună parte” din criteriile economice de aderare la bloc.

Membrii BRICS reprezintă, în prezent, aproape un sfert din PIB-ul lumii. Tebboune a participat la un summit virtual BRICS, la sfârșitul lunii iunie, când Putin a cerut liderilor grupului să coopereze în fața „acțiunilor tot mai egoiste” ale Occidentului.

Exportator major de gaz, asigurând circa 11% din gazul consumat în Europa

Sancțiunile impuse Ucrainei l-au împins pe președintele Putin să caute noi piețe și să consolideze legăturile cu țări din Africa și Asia. Algeria, exportator major de gaz, asigură circa 11% din gazul consumat în Europa, în timp ce Rusia furnizează alte 47 procente.

Mai multe ţări care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul din Rusia, după ce rușii au atacat Ucraina, s-au îndreptat spre Algeria, aliată a Moscovei, dar care nu dispune decât de o capacitate foarte limitată de a-şi creşte exporturile.

Aparent preocupată să nu ostilizeze Moscova, Algeria susține că aceste capacităţi suplimentare de export spre Europa sunt mult prea limitate pentru a înlocui gazul din Rusia.

Ministrul de rus de Externe, Serghei Lavrov, a vizitat Algeria, în luna mai, în încercarea de a întări parteneriatul cu această țară nord-africană.

Algeria s-a abținut când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin carea cerea retragerea imediată a Rusiei din Ucraina. China, India și Africa de Sud s-au abținut, de asemenea.

BRICS strânge rândurile

Încă de la înființare, BRICS, care a inclus Africa de Sud în 2011, a solicitat o mai mare reprezentare a marilor economii emergente de pe scena mondială, declarându-se împotriva a ceea ce consideră a fi o dominație disproporționată a puterilor occidentale.

China are de departe cea mai mare economie din grupul BRICS, reprezentând peste 70% din puterea economică colectivă de 27,5 trilioane de dolari a grupului. India reprezintă aproximativ 13%, iar Rusia și Brazilia reprezintă aproximativ 7%, conform datelor FMI.

Iranul, țara cu unele dintre cele mai mari rezerve de petrol şi gaze din lume, a cerut, de asemenea, luna trecută, să se alăture BRICS. La finele lui 2018, Iranul avea rezerve de petrol de 156 de miliarde de barili, adică 9% din totalul rezervelor lumii, potrivit datelor BP Statistical Review of World Energy.