Cel mai recent atac a avut loc pe 31 martie 2020, când avioanele israeliene au traversat spațiul aerian libanez și au lansat opt rachete spre centrul Siriei, scrie NationalInterest.
Imaginile video arată explozii de foc antiaerian ușor care se preling pe cer. Agenția de știri SANA a Damascului a susținut că apărarea aeriană a respins întregul atac. Ulterior a recunoscut că au fost provocate unele daune la o instalație militară.
A doua zi, Breaking Defense a publicat un articol al jurnalistului israelian Arie Egozi, cu comentariile unui înalt oficial israelian. Acesta a făcut o legătură între atacurile din 31 martie cu eforturile Siriei de a-și reconstrui capacitățile de arme chimice.
Și a dat asigurări că Israelul va „continua astfel de atacuri pe măsură ce adună mai multe informații”. O astfel de „reconstruire” a armelor vine în contradicție cu aderarea Siriei la Convenția privind armele chimice.
Forța israeliană de apărare a efectuat sute de atacuri aeriene în Siria, după izbucnirea războiului civil în 2011. Au fost vizate baterii de rachete și artilerie, livrarea armelor, clădirile de comandă și control utilizate de Siria, Iran și Hezbollah.
Israelul încearcă să prevină transferurile de rachete și rachete avansate care ar putea amenința ținte israeliene. De asemenea, israelienii se opun prezenței Corpului Gardienilor Revoluției în Siria, la granița cu Israelul.
În ciuda distrugerii a sute de tone de arme chimice siriene în 2013-2014, experții au considerat că Damascul a păstrat cantități mici de agenți chimici letali, și capacitatea de a-i produce la scară mică. De asemenea, forțele siriene nu au încetat niciodată să folosească bombe cu clor, a căror producție nu poate fi reglementată.
Acest lucru a fost confirmat pe 4 aprilie 2017, când un avion sirian Su-22 cu sediul la Shayrat a aruncat bombe cu gaz sarin în orașul Khan Sheikhoun, controlat de rebeli. Originea atacului a fost confirmată de o anchetă a Organizației pentru prevenirea armelor chimice.
Deocamdată, acuzațiile Israelului privind armele chimice ale Siriei nu pot fi dovedite. Iar Israelul este frustrat de dezinteresul aparent al Moscovei de a presa Siria să respecte interdicția fabricării armelor chimice.