Moscova își caută aliați oriunde, inclusiv în rândul celor pe care, până mai ieri, îi cataloga drept teroriști. Rusia încearcă să câștige de partea sa o țară pe care în trecut a invadat-o, așa cum face azi cu Ucraina.
Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia încearcă să construiască relații cu talibanii, Moscova dorind ca toate grupurile etnice din Afganistan să participe la conducerea țării. Președintele rus Vladimir Putin a făcut aceste declarații în timpul unei întâlniri cu președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, cu ocazia primei călătorii în străinătate a liderului rus după declanșarea conflictului din Ucraina.
Tadjijistanul, care găzduiește o bază militară rusă importantă și are o graniță lungă cu Afganistanul, se teme însă că radicalismul islamic ar putea pătrunde și în această țară, informează agenția AP.
Mesajul lui Putin pentru Tadjikistan
„Facem totul pentru ca situația din acea țară să se normalizeze”, a spus Putin, prezent la Dușanbe. „Încercăm să construim relații cu forțele politice care controlează situația. Toate grupurile etnice din Afganistan, așa cum s-a spus deja, trebuie să participe în mod activ la conducerea țării”, a adăugat liderul de la Kremlin.
Deși Rusia îi consideră pe talibani o grupare teroristă, aceștia au reprezentare în Rusia, iar o delegație a talibanilor a participat, recent, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg. Putin s-a deplasat și în capitala turkmenă Așgabat, pentru un summit al liderilor statelor de pe litoralul Mării Caspice.
Ce a urmărit Rusia în Afganistan
La finele lunii martie, după declanșarea invaziei din Ucraina, Moscova anunța că a început relațiile diplomatice cu regimul taliban, aflat la putere în Afganistan. Ca și regimul Putin, regimul talibanilor are însă mari probleme în relațiile internaționale.
În anii care au precedat preluarea puterii în Afganistan de către talibani, Rusia a dezvoltat o relație tactică cu aceștia, încercând să antagonizeze Statele Unite. Deși era dispusă să se angajeze în relații diplomatice cu talibanii, Moscova nu a recunoscut de la început guvernul talibanilor din cauza îngrijorării că traficul de droguri și terorismul vor pătrunde în sfera de interes a Rusiei din Asia Centrală.
Talibanii au anunțat că au preluat complet puterea în întregul Afganistan la data de 6 septembrie 2021. Această situație a devenit posibilă după ce toate țările NATO, în frunte cu SUA, și-au retras militarii din Afganistan.
Ce ar vrea talibanii de la Rusia, dar nu se poate
Analiștii spun că nu este clar ce va însemna pentru talibani o relație mai profundă cu Rusia. Regimul taliban de la Kabul tânjește după legitimitate internațională, dar cu siguranță, în contextul actual, când Rusia a devenit un stat paria pe plan internațional și nu mai are forța economică necesară, o astfel de legitimitate nu va putea fi obținută.
Talibanii trebuie să aibă și unele rezerve serioase în privința apropierii de Rusia, mai ales că asaltul Rusiei asupra Ucrainei seamănă din ce în ce mai mult cu ocupația devastatoare a Afganistanului de către Uniunea Sovietică. Talibanii au folosit criza din Ucraina pentru a juca rolul unui membru responsabil al comunității internaționale, cerând „ca ambele părți ale conflictului să rezolve criza prin dialog și mijloace pașnice”.