Conform unor surse din coaliția de guvernare, după discuțiile de duminică seară dintre liderii coaliţiei şi miniştrii de resort, s-a căzut de acord în legătură cu varianta de supraimpozitare cu 15% a părţii de necontributivitate din pensiile speciale.
Acesta reprezintă unul dintre amendamentele ce vor fi depuse la Senat, la Legea pentru reforma pensiilor de serviciu. Totodată, se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensionarii români din Ministerul Apărării şi Ordine publică.
Termenul de adoptare tacită este sfârșitul lunii martie
Rezolvarea problemei pensiilor speciale este o condiţie pentru a primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro.
Trei comisii se vor pronunţa pe amendamentele depuse la legea pensiilor. Partidele din opoziţie vor depune, la rândul lor, amendamente pentru eliminarea pensiilor speciale, dar parlamentarii puterii nu vor ţine cont decât de acele modificări venite din partea ministerelor de resort.
Termenul de adoptare tacită este de 60 de zile, adică până la data de 31.03.2023.
Modificarea actelor normative cu caracter special care instituie categoria pensiei de serviciu este necesară pentru restaurarea principiilor echității și egalității de tratament între asigurații sistemului de pensii, dar și pentru evitarea unor cheltuieli semnificative din bugetul de stat.
Alte decizii ale coaliției
Iată ce a mai decis coaliția în legătură cu pensiile speciale:
- Nimeni nu va depăşi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate
- Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală
- Pensiile se vor indexa anual cu rata inflaţiei
- Nu se mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu)
- Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele după un mandat
- Pentru Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.
Ministerele care vor depune amendamentele
Aceste principii vor fi transpuse în lege sub formă de amendamente.
În cadrul aceleiași ședințe, s-a decis ca ministerele Justiției, Administrației și Internelor, Transporturilor și Apărării Naționale să depună amendamentele necesare la legea pensiilor.
Mai mult, următoarele măsuri urmează să fie transpuse în lege până miercuri, 29 martie, atunci când proiectul privind pensiile speciale ar putea trece tacit de Senatul României.