Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, în sensul includerii în categoria beneficiarilor de informaţii în domeniul securităţii naţionale inclusiv a primarilor de sector din municipiul Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, pentru probleme ce vizează competenţa organelor respective.
Primarii vor avea acces la informații confidențiale
Astfel, este propusă înlocuirea sintagmei „conducătorilor de consilii judeţene” cu „preşedinţilor consiliilor judeţene” pentru clarificarea în mod limitativ a beneficiarilor de informaţii prevăzuţi de art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, se arată în expunerea de motive.
De asemenea, proiectul adoptat de Senat mai prevede că informaţiile pentru securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe sunt exceptate de la dispoziţiile prevăzute în proiectul de lege.
Iniţiatorii proiectului sunt mai mulţi parlamentari care fac parte atât din PNL, cât și din PSD. În expunerea de motive a propunerii legislative, inițiatorii argumentează că este necesară actualilzarea legislaţiei în domeniul securităţii, deoarece aceasta a fost făcută să corespundă necesităţilor de securitate ale ţării noastre la începutul anilor ’90.
Care este scopul legii?
„Legislaţia din domeniul securităţii naţionale a fost concepută să corespundă necesităţilor de securitate ale României de la începutul anilor ’90. Ultima modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014.
Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai municipiului Bucureşti, cât şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securităţii naţionale, administrarea patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a unor fonduri importante cu implicaţii în zona de securitate naţională”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Precizăm că în data de 14 martie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat. Votul de luni al Senatului a fost decizional. Așadar, legea urmează să mergă direct la promulgare.