Legea arendei revine pe agenda Parlamentului
Proiectul de lege care prevede o durată minimă de 7 ani pentru contractele de arendă, cu scopul de a proteja investițiile agricole pe termen lung, revine pentru a treia oară pe agenda Parlamentului. Prima variantă a fost declarată neconstituțională anul trecut din motive procedurale, iar cea de-a doua a fost respinsă în primăvară de legislativ. În prezent, noul proiect a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și așteaptă votul final în Camera Deputaților.
Social-democrații, care sunt semnatarii proiectului, au păstrat în document termenul minim de 7 ani pentru încheierea contractelor de arendă, condiție care se aplică și în cazul vânzării terenului, precum și pentru moștenitori în cazul decesului proprietarului. Contractele pot înceta înainte de termen doar în cazul în care arendașul nu achită sumele datorate pentru exploatarea terenurilor sau dacă se află în procedură de faliment.
De asemenea, subarendarea este interzisă, cu excepția schimburilor între arendași. Reprezentanții opoziției susțin că în proiect se regăsesc prevederi care încalcă dreptul fundamental al proprietății, acestea fiind contestate în trecut la Curtea Constituțională.
Pe de altă parte, inițiatorii argumentează că măsurile propuse asigură predictibilitate și facilitează investițiile pentru îmbunătățirea calității terenurilor. Proiectul a fost respins de Senat la începutul lunii septembrie, dar a obținut rapoarte pozitive din partea Consiliului Legislativ, Consiliului Economic și Social, precum și a comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Legea a fost respinsă la votul final din 9 aprilie
Legea Arendei, recent modificată pentru a permite contracte cu o durată de minimum șapte ani, se află printre inițiativele legislative care vor fi discutate de parlamentarii români în această toamnă.
Actul normativ modificat prevedea ca durata contractelor de arendă să fie de minimum șapte ani și interzicea subarendarea, cu excepția schimburilor între arendași. Acesta a fost însă respins în votul final din 9 aprilie 2024, în Camera Deputaților. Pentru a fi adoptată, legea mai avea nevoie de doar două voturi.
Pe 3 octombrie 2023, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat întregul proiect de lege ca fiind neconstituțional. Ulterior, Legea Arendei a fost reintrodusă în Parlamentul României, cu principala modificare menținerea perioadei minime de șapte ani pentru contractele de arendă. Mai multe puteți afla aici.