A apărut o nouă meserie în România. Se dau salarii de 2.000 de euro. Primești diploma în doar o lună

euro lei bani curs valutar

SURSA FOTO: Dreamstime

Gemologul este un specialist care se ocupă de identificarea, evaluarea și clasificarea pietrelor prețioase, având un rol esențial în determinarea autenticității și valorii acestora. În România, singurele cursuri de pregătire în acest domeniu care oferă o diplomă de stat sunt cele desfășurate la Timișoara.

Gemologul – un profesionist bine plătit

Pe piața meseriilor din România avem o nouă meserie bine plătită, aceea de gemolog. Gemologul se ocupă cu expertizarea diamantelor. Școlarizarea se face într-un singur loc în România. Doar 500 de gemologi acreditați există, la ora actuală, în țară.

În România există un singur loc care școlarizează gemologi, iar acesta este Centrul Gemologic din Timișoara, o asociaţie gemologică profesională care se ocupă cu studierea şi cercetarea pietrelor preţioase înfiinţată în anul 2014 prin Ordonanţa Guvernului României nr. 26/2000. După absolvirea cursului care durează doar o lună, noii specialiști pot lucra oriunde în lume.

Meseria nouă în România plătită cu 2.000 de euro

Cursurile de pregătire în meserie desfășurate la Timișoara sunt singurele în urma cărora absolvenții primesc o diplomă de stat, eliberată de Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Aici se învață analiza diamantelor, identificarea și clasificarea acestora, pentru a le putea stabili valoarea de piață.

La finalul cursului, specialiștii vor putea să stabilească prețul unui inel încrustat cu diamante.

„Pentru noi este destul de nouă această meserie şi e o provocare, pentru că despre un metal preţios aur, argint sau platină, se poate spune câte karate are, ce valoare, în schimb la diamante, preţul şi valoarea reală este relevată în urma unei analize tehnico ştiinţifice”, a declarat Dan Giurgiu, preşedintele Centrului Gemologic Român, prima organizaţie de informare, cercetare şi studiu în acest domeniu din România şi printre puţinele de pe glob, pentru observatornews.ro.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce abilități va dobândi un gemolog la finalul cursului

Potrivit descrierii de pe site-ul centrulgemologicroman.ro, la finalul cursului, cursanții vor avea cunoștințe extinse și complexe despre pietrele prețioase, pietrele naturale,sintetice și gemele organice precum: diamante, rubine, safire și smaralde, ametiste, topaze, acvamarine, alexandrite, turmaline, citrine, jad, opale, tanzanite, pietre pretioase sintetice si geme organice pretioase ca perle, corali, chihlimbar, fildeș, sidef, os și alte materiale organice.

Printre atribuțiile unui gemolog la locul de muncă se numără activități esențiale, precum identificarea, clasificarea și certificarea tehnică și standardizată a pietrelor prețioase. De asemenea, gemologul oferă îndrumare, sfaturi și consultanță clienților în alegerea unei pietre prețioase sau a unei bijuterii care conține astfel de pietre.

Totodată, acesta se ocupă de identificarea, clasificarea și certificarea pietrelor prețioase pentru diverse entități, fie că este vorba de instituții, organizații, persoane fizice sau juridice.