Demersurile pentru recunoașterea acestei meserii în nomenclator au început în toamna anului trecut și sunt avansate, urmând ca cel târziu până la finalul anului, România să aibă această meserie recunoscută oficial.

„În România, oficial, sunt foarte puțini ciocolatieri și formarea lor este anevoioasă și costisitoare. Și mai puțini sunt ciocolatierii artizanali, dedicați exclusiv acestui domeniu. Un curs de inițiere, care nu îți oferă și siguranța că ai deprins meseria de ciocolatier, costă cel puțin 2.000 de euro în Belgia. În România, am remarcat în ultimii ani că sunt foarte multe cofetării care își extind portofoliul de produse către zona de ciocolaterie și încep să își trimită specialiștii la cursuri în străinătate sau chiar și în România la diverse centre de formare profesională în ciocolaterie. Sunt sigură și că există deja câteva zeci de ciocolatieri în curs de a-și deschide o afacere mică.

Pe câțiva dintre ei îi avem clienți. Iar măiestria și dedicarea lor trebuie recunoscută. Puratos România lucrează la o analiză extinsă de piață pentru a identifica câți ciocolatieri sunt astăzi, în România și ce fel de business-uri au. Cred că această meserie, care va deveni tot mai populară la noi și care are o tradiție de sute de ani în Belgia, este de viitor și atractivă pentru mulți tineri. Demersurile noastre sunt integrate: este nevoie de legislație dedicată și de recunoaștere, dar și de acces la educație în acest sens, încă de pe băncile liceului”, a declarat Gabriela Bereș, director Regional Puratos pentru Europa Centrală și de Est.