Rusia are de gând să lanseze o rublă digitală cu care va face plăți internaționale, dar și anumite plăți naționale. Anunțul făcut joi de guvernatorul băncii centrale a Federației Ruse vine pe fondul sancțiunilor impuse de Occident, care au scos țara lui Vladimir Putin din sistemul financiar mondial.
Se va întâmpla anul viitor
Joi, Rusia a anunțat că dorește ca, până în 2023, să aibă o rublă digitală cu care să plătească datoriile internaționale. De asemenea, Federația Rusă a mai anunțat că dorește să extindă numărul țărilor care acceptă cardurile bancare de tip Visa și Mastercard care sunt administrat de banca centrală a țării.
Anunțurile Rusiei vin în contextul în care sancțiunile occidentale au scos țara dintr-o bună parte a sistemului financiar global, motiv pentru care țara condusă de Vladimir Putin caută alternative pentru plățile internaționale, dar și naționale.
Așadar, Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Federației Ruse, a declarat Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei că instituția pe care o conduce intenționează ca tranzacțiile reale cu ruble digitale să fie posibile anul viitor.
”Rubla digitală se numără printre proiectele prioritare. Am creat destul de repede un prototip… acum facem teste cu bănci şi anul viitor vom avea treptat tranzacţii pilot”, a declarat Elvira Nabiullina, scrie Reuter.
Rusia a dezvoltat bani digitali
În ultimii doi ani, Rusia a dezvoltat bani digitali, la fel ca multe țări din întreaga lume, pentru a-și moderniza sistemul financiar, pentru a accelera plățile și pentru a scăpa de amenințarea influenței criptomonedelor precum bitcoin.
În plus, mai mulți experți ai băncilor centrale au precizat că noile tehnologii înseamnă că ţările ar putea trata mai direct între ele, referindu-se la faptul că acestea ar putea să nu mai fie atât de dependente de canalele de plată ale Occidentului, aici intrând și sistemul SWIFT din care Rusia a fost exclusă pe fondul invaziei Ucrainei, începută la data de 24 februarie. Această invazie este numită de Vladimir Putin drept o ”operațiune militară specială”, liderul de la Kremlin excluzând termenul de război.
Amintim că în urmă doi ani, Bahamas a devenit primul stat din lume care a lansat o monedă digitală națională. Și China a avut o astfel de încercare la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022.
Extindere numărului de țări care acceptă carduri MIR
Într-o altă ordine de idei, Elvira Nabiullina a mai vorbit și despre faptul că Federația Rusă are în plan extinderea numărului de țări care acceptă cardurile bancare MIR ale băncii centrale, acestea fiind o alternativă a cardurilor Visa și Mastercard. Amintim că acestea s-au alăturat firmelor occidentale care și-au suspendat operațiunile din Rusia pe fondul războiului.
Având în vedere că băncile ruse au fost izolate de sistemul financiar global, rușii mai au la dispoziție doar cardurile MIR şi UnionPay din China pentru a efectua plăți în afara țării.