O societate fără numerar începe să nu mai pară atât de îndepărtată. Alternativele digitale actuale, cum ar fi criptomonedele, s-au dovedit extrem de volatile, în vreme ce alte active blockchain și jetoanele nefungibile (NFT) nu se mai bucură de aceeași popularitate, potrivit Euronews.
Euro digital este în faza de dezvoltare. În Norvegia se află în faza de testare
O abordare diferită a plăților blockchain câștigă teren în toată lumea. Monedele digitale ale Băncii Centrale (CBDC) sunt oarecum mai stabile. Spre deosebire de criptomonede, acestea sunt controlate la nivel central de guverne, mai precis de băncile centrale, dar nu sunt considerate o modalitate de a investi bani.
În timp ce CBDC-urile și criptomonedele, cum ar fi Bitcoin, pot avea în comun aceeași tehnologie blockchain, cea mai mare diferență este că primele sunt centralizate, în timp ce criptomonedele nu. Mai multe țări și-au lansat propriile CBDC. A făcut-o Nigeria în 2021. În zona euro, euro digital este în faza de dezvoltare, iar în alte părți din Europa, Norvegia se află într-o fază de testare.
Un sistem de plăți în moneda națională care funcționează bine este important pentru stabilitatea monetară
”Motivul lansării în studiul CBDC se regăsește în mandatul Norges Bank, în special în misiunea noastră de a promova un sistem de plăți eficient și sigur. Un sistem de plăți în moneda națională care funcționează bine este important și pentru stabilitatea monetară și financiară”, afirmă Torbjorn Hægeland, director pentru stabilitate financiară la banca centrală a Norvegiei, Norges Bank.
„În acest context, declinul utilizării numerarului și alte schimbări structurale în sistemul de plăți sunt factori cheie pentru acest proiect”, a declarat acesta pentru Euronews Next.
Soluție de urgență „dacă sistemul de plăți electronice cedează”
Un alt motiv pentru explorarea CBDC-urilor, a spus el, este accesul publicului la active fără risc de credit sau la un mijloc de plată – și o soluție de urgență „dacă sistemul de plăți electronice cedează, cel puțin ca ultimă soluție”.
La începutul anului, Banca Centrală Europeană (BCE) a declanșat faza de cercetare a ceea ce este considerat cel mai important proiect al său, de la introducerea monedei unice europene, un euro digital, care va fi urmată de teste.
În faza de cercetare, care durează 24 de luni şi urmăreşte abordarea problemelor-cheie legate de designul şi distribuţia monedei, vor fi explorate diferite opţiuni pentru euro digital. Această fază presupune o analiză detaliată privind versiunea europeană a unei monede digitale a băncii centrale.
BCE s-a alăturat clubului băncilor centrale care explorează CBDC relativ târziu. În ianuarie 2020, a înfiinţat un grup operativ, în principal ca reacţie la relevanţa tot mai mare a monedelor stabile, şi la provocarea acestora faţă de euro ca mijloc de plată în comerţul electronic. În octombrie 2020, a publicat un „Raport privind un euro digital”, care poate fi văzut ca un document orientativ pentru toate deciziile ulterioare.