BNR a lansat o nouă monedă de aur
Comuna Bunești-Averești din județul Vaslui a primit o monedă de aur emisă de Banca Națională a României, dedicată celebrei comori care a adus notorietate localității.
Astfel, numele comunei vasluiene, recunoscut anterior mai ales pentru vinul deosebit provenit din celebra podgorie, va fi în centrul atenției și pe viitoarea monedă de aur emisă în 2023, anul care marchează 45 de ani de la descoperirea importantă din situl arheologic de la sud-estul satului Bunești.
Moneda de aur de 24 de karate are o valoare nominală de 10 lei și o greutate de 1,224 grame. Pe aceasta este reprezentată diadema princiară descoperită în 1978 pe dealul Bobului din județul Vaslui.
„Aversul monedei prezintă una dintre extremitățile în formă de animal a diademei princiare de la Bunești-Averești, având inscripția „ROMÂNIA” în arc de cerc, stema României, dar și valoarea nominală „10 LEI”, precum și anul de emisiune „2023”.
Reversul monedei redă reprezentarea și denumirea diademei princiare de la Bunești-Averești”, se arată în comunicatul BNR.
“Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile romană, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Prețul de vânzare pentru moneda din aur este de 690,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din aur cu tema Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatică”, au mai transmis reprezentanții Băncii Naționale a României.