O nouă monedă va apărea în Marea Britanie. Va marca Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a
The Royal Mint, Monetăria Regală a Marii Britanii, a anunţat sâmbătă emiterea în 2022 a unei noi monede de 50 de penny pentru a marca Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, relatează dpa.
Moneda va avea inscripţionat numărul 70, reprezentând numărul de ani marcaţi de la urcarea pe tron a suveranei britanice.
Designul monedei a fost aprobat de regină şi este prima dată când un eveniment regal este sărbătorit pe reversul unei monede de 50 de penny.
„Monetăria Regală se bucură de o istorie mândră de emitere de monede pentru monarhii britanici, iar anul 2022 va fi unul de mare sărbătoare pentru Majestatea Sa Regina, cu aşteptatul Jubileu de Platină”, a declarat Clare Maclennan, director al diviziei de monede comemorative din cadrul The Royal Mint.
Noua monedă va fi dată în folosință anul viitor
Pentru a marca 70 de ani de la urcarea pe tron a suveranei, „Monetăria Regală este încântată să dezvăluie designul monedei comemorative de 50 de penny cu ocazia Jubileului de Platină înainte de emiterea sa anul viitor”, a mai spus ea.
Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, va fi primul monarh britanic care va sărbători un Jubileu de Platină, fiind aşteptate angajamente oficiale pentru a marca ocazia specială în decursul întregului an viitor.
Jubileul va fi celebrat prin mai multe evenimente naţionale pe parcursul unui week-end prelungit, de patru zile, de joi, 2 iunie 2022, până duminică, 5 iunie 2022.
Oamenii sunt îngrijorați de starea de sănătate a reginei
Generații întregi din Marea Britanie s-au născut în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a. În vârstă de 95 de ani, Regina dă rareori semne de vulnerabilitate, dar în ultimele zile lucrurile s-au schimbat. Spitalizarea Suveranei, fie și pentru o noapte, îi face pe mulți să se întrebe cum ar fi viața fără regină și, în special, ce impact ar putea avea asupra Australiei.
După o noapte petrecută în spital pentru o boală nespecificată, Regina Elisabeta a-II-a a anulat o vizită în Irlanda de Nord, pentru prima dată în ultimii 15 ani, și prezența la summit-ul COP26 de la Glasgow. De ce? Pentru că medicii au sfătuit-o să se odihnească. În discursul înregistrat pentru summit, Regina a spus, destul de îndrăzneț, că „niciunul dintre noi nu va trăi veșnic”, într-un apel la arme pentru acțiunea climatică, scrie The Conversation.
Regina Elisabeta este cel mai longeviv monarh britanic și singurul pe care l-au cunoscut majoritatea australienilor. Dacă ar muri, prințul Charles ar prelua automat tronul și ar deveni și conducătorul Australiei.