Banca Naţională a României (BNR) va lansa, luni, pe 24 iulie, în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea Reginei Ana, informează instituția.
Aversul monedei prezintă castelul Săvârşin, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2023”.
Reversul monedei prezintă portretul şi monograma Reginei Ana şi inscripţiile „REGINA ANA” şi „100 DE ANI DE LA NASTERE”.
Tirajul este de 5.000 piese
Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.
Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României
Monedele din argint cu tema 100 de ani de la naşterea Reginei Ana au putere circulatorie pe teritoriul României, precizează BNR.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Cum l-a cunoscut pe regele Mihai al României
Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută și sub apelativul: Regina Ana) s-a născut pe 18 septembrie 1923, la Paris. Ea a fost soția regelui Mihai I al României și fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. A fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita a Austriei (de Bourbon-Parma).
Principesa Ana a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea Regelui în România. Guvernul pro-bolșevic Groza nu și-a dat acordul pentru căsătorie. Mai mult, l-a forțat pe Regele Mihai să abdice la 30 decembrie 1947. Cuplul s-a căsătorit în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură religioasă. În cercurile monarhiste și în cadrul familiei regale a României, Ana de Bourbon-Parma a fost cunoscută sub titlul Regina Ana (cu calificativul: Majestatea Sa).