Apare o nouă monedă în România! BNR a făcut anunțul. Cum va arăta

BNR

SURSA FOTO: Dreamstime

BNR a anunțat chiar astăzi, 18 decembrie, lansarea unei noi monede în România. Iată tot ce trebuie să știi despre acestă nouă monedă. Banca Națională a publicat imaginile.

BNR lansează o monedă din aur

Luni, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că va introduce în circuitul numismatic o monedă din aur cu tematica „Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești”.

Partea frontală a monedei (avers) ilustrează una dintre terminațiile în formă de animal ale diademei princiare de la Bunești-Averești. De asemenea, sunt incluse inscripția „Romania” dispusă într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 lei” și anul emisiunii, care este „2023”.

SURSA FOTO: BNR

Reversul monedei prezintă o reprezentare a diademei princiare de la Bunești-Averești, însoțită de denumirea acesteia.

SURSA FOTO: BNR

Monedele din aur vor fi protejate în capsule transparente din metacrilat și vor fi însoțite de broșuri de prezentare. Alături de ele, cumpărătorii vor primi și certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză și franceză. Aceste certificate vor purta semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Numărul maxim de exemplare disponibile pentru moneda din aur este limitat la 1.000 de piese. Prețul de vânzare al monedei din aur este de 690 de lei, fără a include TVA, dar incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema „Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești” sunt destinate circulației pe teritoriul României. Procesul de introducere a acestor monede în circuitul numismatic va fi gestionat prin sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României, precum cele din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Cum pot fi achiziționate monedele

Pentru achiziționarea efectelor numismatice, este necesar să se utilizeze exclusiv serviciile sucursalelor regionale ale BNR. Colecționarii au posibilitatea să consulte lista monedelor, medaliilor, bancnotelor sau seturilor de monetărie disponibile la vânzare numai la ghișeele sucursalelor băncii centrale. La lansarea unei noi emisiuni numismatice, un număr limitat de piese este pus la dispoziție pentru rezervări online. În plus, o parte din fiecare emisiune este dedicată achiziționării directe, fără necesitatea unei rezervări prealabile.

„Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular, în limita stocului destinat rezervărilor online.

În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, vă informăm că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective”, anunță BNR.

Ce este Diadema princiară de la Bunești-Averești

Diadema princiară de la Bunești-Averești este o piesă de artă istorică și culturală, simbolizând rafinamentul și bogăția tradițională a României. Aceasta face parte din colecția de obiecte regale și aristocratice, reprezentând o importantă moștenire a patrimoniului cultural al țării.

Diadema a fost confecționată în secolul al XIX-lea și a fost purtată de membri ai familiei domnitoare a României. Este realizată din aur și decorată cu pietre prețioase, reflectând atât priceperea meșteșugarilor timpului, cât și gustul artistic al epocii.

Această diademă a fost una dintre bijuteriile distinse ale colecției regale și a fost purtată cu ocazia unor evenimente importante, cum ar fi ceremoniile regale sau alte evenimente de protocol. Dincolo de valoarea sa estetică, diadema reprezintă și o mărturie a istoriei și tradițiilor românești.

Astfel de piese de artă sunt adesea expuse în muzee sau fac parte din colecțiile private ale instituțiilor culturale. Ele oferă o privire în trecutul regal al țării și contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale naționale.

Diadema princiară, SURSA FOTO: muzeulvirtual.ro