Apare o nouă ordine mondială. Cine va conduce lumea, de fapt

harta lumii, tari, statele lumii

SURSA FOTO: Dreamstime

China și Rusia doresc o nouă ordine mondială și sunt susținute de două țări europene - Serbia și Ungaria. Vladimir Putin a declarat de mai multe ori că dorește crearea unei ordini mondiale echitabile.

Apare o nouă ordine mondială

Recent, președintele chinez Xi Jinping, a vizitat Europa cu scopul de a consolida imaginea unei Chine puternice. De asemenea, liderul de la Beijing a anunțat mai multe investiții atât în Serbia, cât și în Ungaria. Ambele țări sunt pro-Rusia.

Mai târziu, președintele rus Vladimir Putin a fost primit la Beijing. Xi Jinping i-a promis atunci sprijinul său, China fiind o țară care împărtășește viziunile Rusiei. Mai precis, împărtășește viziunea unei lumi „multipolare”.

Vizita lui Putin în China nu a dat dovadă mai multe rezultate concrete față de vizita lui Xi Jinping în Europa.

SURSA FOTO: Wikimedia Commons

Xi Jinping și Vladimir Putin au câteva lucruri în comun

Xi Jinping și Vladimir Putin sunt asemănători în multe privințe. Amândoi apreciază simbolurile, au (re)construit regimuri autoritare bazate pe ideea unui lider providențial și sunt revizioniști care planifică o nouă ordine mondială multipolară, așa cum a susținut Xi în primul său turneu european din ultimii cinci ani.

Planificarea vizitei lui Xi în Europa a ținut cont de momente simbolice. Liderul chinez a ajuns la Paris la aniversarea a 60 de ani de relații sino-franceze, la Belgrad în ziua în care se marcau 25 de ani de la bombardarea accidentală a ambasadei Chinei de către NATO în timpul războiului din Kosovo, și la Budapesta la aniversarea a 20 de ani de cooperare economică intensă între China și Ungaria.

Vizita a avut mize uriașe atât pentru statele gazdă, cât și pentru China și Rusia. Conceptual, turneul lui Xi în Europa este aliniat cu viziunea Rusiei privind noua ordine mondială. Nu întâmplător, Putin a declarat recent că Rusia este în fruntea eforturilor de creare a unei ordini mondiale echitabile.

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Europenii doreau ca Xi Jinping să oprească războiul din Ucraina

În ciuda semnificației simbolice, prezența lui Xi în Europa a adus cu sine semnarea unor acorduri în valoare de miliarde de dolari, o creștere a tensiunilor comerciale potențiale între China și Uniunea Europeană, și, nu în ultimul rând, a adus în discuție și situația din Ucraina. În această privință, liderii europeni ar fi sperat ca Xi Jinping să-și folosească influența asupra lui Putin pentru a opri conflictul.

„Contăm pe China pentru a-şi folosi întreaga influenţă pe lângă Rusia pentru oprirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Ursula von der Leyen care a participat la o întâlnire în trei la palatul Élysée.

Această declarație a fost făcută pe baza rolului pe care China l-a jucat în trecutul recent în ceea ce privește dezescaladarea amenințărilor nucleare din partea Rusiei.

SURSA FOTO: Dreamstime

China își urmărește propriile interese

Cu toate acestea, Beijingul are propriile sale interese. Cel puțin în ceea ce privește Ucraina, abordarea ambiguă a lui Xi Jinping stârnește neliniște în cancelariile occidentale.

Pe de o parte, China propune un acord de pace în 12 puncte, extrem de vag, care nu menționează nici măcar în trecere retragerea trupelor rusești din teritoriile ucrainene.

Pe de altă parte, China furnizează echipamente de micro-electronică, mașini-unelte și optică pentru mașinăria de război a Rusiei. De asemenea, cumpără hidrocarburi de la prietenul Putin la prețuri preferențiale.

Recent, ministrul britanic al Apărării a acuzat China că a avansat deja către o etapă ulterioară a sprijinului acordat Rusiei. Grant Schapps a afirmat în cadrul unei conferințe la Londra că Beijingul furnizează deja sau se pregătește să furnizeze armament Rusiei pentru a fi folosit în conflictul său cu Ucraina.

În urma promisiunii lui Xi Jinping la Paris, de a nu furniza arme Rusiei și de a controla strict exporturile de echipamente cu dublă utilizare către Rusia, situația actuală arată că războiul din Ucraina avantajează China.

SURSA FOTO: Dreamstime

China își intensifică acțiunile în Strâmtoarea Taiwanului

Pe măsură ce conflictul se prelungește, aliații, în special americanii, sunt tot mai concentrați în această regiune. În acest fel, permit Chinei să-și intensifice acțiunile în Strâmtoarea Taiwanului.

Într-un semn clar al acțiunilor lor, doar câteva zile după învestirea președintelui pro-occidental din Taipei, China a lansat o operațiune navală în jurul Taiwanului. Operațiunea s-a numit o „misiune de pedeapsă” pentru „actele separatiste”.

Această mișcare chineză reprezintă și un avertisment serios împotriva a ceea ce Beijingul consideră interferențe și provocări externe. Țara face aluzie la sprijinul politic și militar acordat insulei de către SUA.