Un proiect legislativ adoptat miercuri de Parlament instituie o nouă pensie specială, exclusiv pentru o anumită categorie profesională, atrage atenția deputatul USR Claudiu Năsui, care precizează că încercările sale de a bloca legea nu au fost încununate de succes.
Deputatul USR Claudiu Năsui avertizează asupra faptului că parlamentarii au prevăzut prin lege o nouă risipă de bani de la bugetul statului, sub forma unor venituri de care va beneficia ”breasla meșteșugarilor”, care vor fi asimilate unor pensii speciale.
Astfel, Parlamentul a dat miercuri o lege prin care primarii vor putea da un salariu pentru ”meșteșugari” timp de 5 ani.
Rentă viageră netransmisibilă
Este vorba despre o rentă viageră, care este ca un fel de pensie specială, ce se acordă meșteșugarilor prin bugetele unităților administrativ teritoriale.
Renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară, este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului.
Ea poate fi cumulată cu orice venituri obținute de meșteșugar.
”Parlamentarii sunt generoși cu banii altora. Mai ales cu banii contribuabililor.
Data viitoare când auziți PNL sau PSD că se plâng că nu sunt bani la buget și că vor să crească taxele, să știm că nu sunt bani din cauza risipei girate tot de ei.
Mai țineți minte proiectul care instituie o nouă breaslă în România? Breasla ”meșteșugarilor”?
Indemnizația poate ajunge până la un salariu mediu
Acel proiect avea o pensie specială inclusă, sub numele de rentă viageră. Rentă dată pe viață care nu putea fi mai mică decât un salariu minim și ajungea până la un salariu mediu. În comisie am reușit cu greu să eliminăm acel articol. Chiar și câțiva PSD-iști au votat pentru amendamentul USR”, a scris Năsui miercuri pe Facebook.
”Dar ce să vezi că în comisia de cultură, amendamentul a fost întors. Nu mai e o pensie specială. Este o indemnizație dată pe 5 ani de către primari. Articolul spune că indemnizația trebuie să fie mai mare de un salariu minim, chiar până la un salariu mediu pe lună.
În timp ce noi plătim jumătate din salariu în taxe și impozite, și TVA și accize pe ce mai cumpărăm, statul va da un salariu celor care vor avea certificat de meșteșugar timp de 5 ani, și care, evident, poate fi înnoit pentru încă 5 ani.
Toate acestea vor fi stabilite de către primării din banii noștri”, a precizat deputatul.