Guvernul a aprobat, vineri, 28 octombrie, proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale.

„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, a transmis Executivul printr-un comunicat de presă.

Care sunt prevederile acestui proiect de lege?

Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile şi de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuţia şi supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetăţenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE şi care doresc un produs personal de pensie uşor de înţeles, cu aceleaşi condiţii de funcţionare în toate statele membre şi cu costuri reglementate.

Legea aprobată de Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării pe motive de invaliditate, iar contribuţiile la PEPP sunt deductibile fiscal.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplineşte, conform legii, atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României şi asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum şi asupra produselor paneuropene de pensii personale.

Se modifică vârsta de pensionare

Tot legat de pensii, s-a aflat recent, potrivit propunerii făcute de Banca Mondială, că toată lumea va trebui să se pensioneze la 65 de ani. Mulți români vor fi extrem de afectați de această schimbare.

Potrivit Băncii Mondiale, vârsta de pensionare va fi aceeași ca și pentru sistemul public, categoriile actuale de pensii speciale vor fi „raționalizate”, fără noi categorii de pensii speciale și nicio pensie specială nu va depăși veniturile din perioada de activitate.

Astfel, niciun român nu se va mai putea pensiona la 45 de ani, după 20 de ani de activitate, indiferent de domeniu. Toată lumea ar urma să se pensioneze treptat la 65 de ani, după minim 30 de ani de activitate.

Potrivit legislației actuale, în acest moment, la vârsta de 45 de ani, se pot pensiona:

  • Polițiștii
  • Pompierii
  • Jandarmii
  • Angajații din serviciile secrete
  • Militarii
  • Magistrații
  • Aviatorii