Toți cei care au animale iar acestea se află în în pericol vor putea fi obligate să le permită polițiștilor accesul în locuință. Situația se aplică dacă animalul este rănit sau schingiuit ori sunt pregătite în vedere organizarii de lupte. Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul de OUG pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor  a fost publicat, în dezbatere, la Ministerul Afacerilor Interne și trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

Ministerul de Interne vrea să introducă noi măsuri pentru protecția temporară a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Dacă până acum acest lucru nu era posibil, o dată cu intrarea în vigoare a OUG, va fi permis accesul polițiștilor în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice (sau în sediul unei persoane juridice, după caz), chiar și fără acordul acestora, pentru a aplica măsuri specifice pentru protecția animalelor aflate în pericol. Polițiștii pot intra în case dacă vor primi informații că în spațiul în cauză se află un animal în situație de pericol.

Proiectul de lege chiar prevede că polițiștii vor putea „folosi forța și mijloacele din dotare, în mod adecvat și proporțional, pentru a pătrunde în spațiile” respective.

În ceea ce privește situația de pericol, legea definește în ce cazuri se consideră că ea există (și că, astfel, va fi posibilă intrarea în locuință/sediu): rănirea sau schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea.

În același timp, puterea polițistului de a intra cu forța în domiciliu, în situația de mai sus, ar putea ridica și anumite probleme din punct de vedere constituțional. Rămâne de văzut care va fi forma finală a legii, în condițiile în care măsurile se vor aplica doar dacă proiectul de OUG va fi adoptat de Guvern și, ulterior, actul normativ va apărea în Monitorul Oficial.