Norvegia deține cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa

Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat că a descoperit cel mai mare zăcământ cunoscut de pământuri rare din Europa. Acest eveniment ar putea marca un moment de cotitură semnificativ atât pentru Norvegia, cât și pentru întreaga regiune.

Descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa continentală, unul dintre puținele care nu sunt deținute sau controlate de China, reprezintă un impuls major pentru eforturile Europei de a reduce dependența față de dominația chineză în această industrie strategică.

Se preconizează că cererea de pământuri rare și minerale critice va crește semnificativ în următorii ani. Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce tranziția către surse de energie curată se intensifică.

Rare Earths Norway a anunțat pe 6 iunie că Fen Carbonatite Complex conține 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare (TREO) cu un potențial economic viabil de extracție. Fen Carbonatite Complex este situat în sud-estul Norvegiei.

Rare Earths Norway menționează că în cadrul TREO există aproximativ 1,5 milioane de tone de pământuri rare utilizate pentru magneți. Aceste pământuri sunt esențiale în vehiculele electrice și turbinele eoliene, componente vitale pentru tranziția globală către surse de energie mai durabile decât combustibilii fosili.

Această descoperire depășește un alt depozit masiv de pământuri rare descoperit anul trecut în Suedia.

Norvegia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Descoperirea reprezintă o mare piatră de hotar

Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway, a declarat pentru CNBC că descoperirea de la Fen reprezintă „un moment de cotitură semnificativ” pentru companie.

”Este important să menţionăm că astăzi nu există absolut nicio extracţie de elemente de pământuri rare în Europa”, a spus Reistad prin videoconferinţă, luni.

Unul dintre scopurile Legii privind materiile prime critice este să extragă cel puțin 10% din cererea anuală de pământuri rare a Uniunii Europene până în 2030. Rare Earths Norway speră să contribuie la realizarea acestui obiectiv.

Rare Earths Norway a afirmat că zăcământul de pământuri rare din Telemark este situat la aproximativ 210 de kilometri sud-vest de Oslo. Acesta ar putea consolida poziția Norvegiei în cadrul lanțului valoric al pământurilor rare și al materiilor prime critice în Europa.

Pământurile rare sunt foarte importante

Agenția Internațională pentru Energie a indicat că oferta actuală este insuficientă pentru a susține tranziția necesară în sectorul energetic. Instituția spune că există o concentrare geografică semnificativă a producției multor elemente esențiale pentru tranziția energetică.

Majoritatea elementelor de pământuri rare sunt localizate în China, a doua cea mai mare economie din lume. Țara controlează aproximativ 70% din extracția globală de minereu de pământuri rare și aproximativ 90% din prelucrarea acestora.

În 2022, China a fost cel mai mare partener al Uniunii Europene în importurile de elemente de pământuri rare. A contribuit cu 40% din totalul importurilor în funcție de greutate.

În viitor, Rare Earths Norway a declarat că va continua lucrările de explorare la complexul respectiv. Compania planifică să efectueze foraje suplimentare în luna următoare.

Compania a declarat că vizează dezvoltarea primei etape a mineritului până în 2030.

”Nu au mai multă valoare, dar [preşedintele Comisiei Europene] Ursula von der Leyen a declarat că litiul şi elementele de pământuri rare vor în curând va fi mai importante decât petrolul şi gazul. Deci, va fi mai important, dar nu va avea aceeaşi valoare, desigur”, a spus Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway.