În ajunul unei întâlniri între președintele american și premierul japonez, cele două țări și-au extins cooperarea în domeniul apărării în spațiu. Și Washingtonul a anunțat desfășurarea până în 2025 a unei forțe de reacție rapidă a pușcașilor marini în insula japoneză Okinawa.
Statele Unite și Japonia își consolidează alianța împotriva Chinei
Miercuri, 11 ianuarie, Statele Unite și Japonia și-au afișat miercuri „alinierea strategică” în ceea ce privește apărarea care se extinde în spațiu, în fața preocupărilor tot mai mari cu privire la China și a tensiunilor din jurul Taiwanului și a Coreei de Nord.
„Suntem de acord că China reprezintă cea mai importantă provocare strategică” a ambelor țări, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, după o întâlnire la Washington cu omologul său japonez, Yoshimasa Hayashi, precum și cu șefii apărării american și japonez, conform lemonde.fr
SUA salută cu căldură noua postură de apărare a Japoniei
Vorbind la o conferință de presă comună, Blinken a asigurat că SUA „salută cu căldură” noua postură de apărare a Japoniei și a precizat că acordul de securitate și apărare dintre cele două țări se aplică și în spațiu.
Orice incident în spațiu ar putea activa articolul 5 din tratatul de apărare dintre cele două țări, care prevede că un atac asupra uneia este un atac asupra celeilalte, a spus el.
La rândul său, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat desfășurarea până în 2025 a unei forțe de reacție rapidă a pușcașilor marini în insula japoneză Okinawa pentru a consolida apărarea Japoniei, care este din ce în ce mai îngrijorată de activitățile Chinei în regiune. „Vom înlocui un regiment de artilerie cu această forță care va fi mai letală și mai mobilă”, a declarat Austin la conferința de presă.
El a afirmat că această forță „va contribui într-un mod major la îmbunătățirea apărării Japoniei și la promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise”, o expresie folosită în mod obișnuit în Statele Unite pentru a se referi la Asia-Pacific fără dominația chineză.
Mai mult de jumătate din cei aproximativ 50.000 de soldați americani prezenți în arhipelag sunt staționați pe insula Okinawa.
Întâlnirea de miercuri a avut loc înaintea celei care va avea loc vineri între președintele american Joe Biden și prim-ministrul japonez Fumio Kishida, care efectuează un turneu în Europa și America de Nord. Domnul Kishida, a cărui țară deține președinția G7 în 2023, a vizitat Franța și Italia și s-a aflat miercuri în Marea Britanie, unde a semnat un „acord de acces reciproc” care reunește forțele lor armate. El urma să călătorească în Canada, joi.
La Washington, miniștrii au salutat această „alianță modernizată” în fața unei noi ere „de concurență strategică cu China„, potrivit șefului diplomației nipone.
Japonia a aprobat o revizuire majoră a doctrinei sale de apărare în decembrie, care include o creștere colosală a cheltuielilor militare pe parcursul a cinci ani, precum și consolidarea capacității sale de „răspuns”, inclusiv prin țintirea locurilor de lansare a rachetelor în caz de atac.
Acesta este un punct de cotitură crucial pentru această țară, a cărei Constituție pacifistă, adoptată a doua zi după înfrângerea sa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, îi interzice, în principiu, să se doteze cu o adevărată armată.
Problema Taiwanului și denuclearizarea Coreei de Nord au fost, de asemenea, în centrul discuțiilor, au spus oficialii.
„Nu mă voi juca cu domnul Xi [președintele chinez], dar vă pot spune că ceea ce vedem de ceva vreme este un comportament foarte provocator al forțelor chineze”, a declarat dl.Austin, exprimând în același timp „îndoieli serioase” cu privire la un atac iminent asupra Taiwanului.