Detronarea economiei SUA va marca o schimbare seismică a puterii

Reuniunea intitulată „China Challenge Summit” a oferit guvernului american o oportunitate specială de a analiza provocarea chineză și modul în care afacerile din SUA pot supraviețui, scrie Deseret.

Organizatorii consideră evenimentul drept o „întâlnire fără precedent a celor mai importanți gânditori geopolitici ai națiunii, factori de decizie politică și oameni de afaceri pentru a oferi întreprinderilor din SUA, liderilor guvernamentali și societății civile o înțelegere mai profundă” a celor mai critice probleme, inclusiv strategia geopolitică a Chinei și politica externă a SUA față de China, politica economică, comercială, comercială și externă a Chinei și cum ar trebui să răspundă întreprinderile și factorii de decizie din SUA acestei provocări.

Cât de repede a reușit să devină noua putere economică

În 1960, PIB-ul Chinei era de aproximativ 11% din PIB-ul SUA, iar acum această cifră se ridică la aproximativ 70%. China a fost cel mai mare exportator global din 2009. În aproape fiecare sector de afaceri, China este recunoscută ca fiind provocarea numărul 1.

„În ultimii 40 de ani, în SUA a existat convingerea că, pe măsură ce am muncit din greu pentru a ajuta China să-și dezvolte economia, aceasta va duce la o îmbunătățire a politicii interne a Chinei, la creșterea respectului pentru drepturile omului, la îmbunătățirea politicii externe, la libertate și la piețe echitabile”, a spus Miles Hansen, CEO al World Trade Center Utah. „Dar în ultimul deceniu, nimic din toate astea nu s-a văzut”, a subliniat el, adăugând că, de fapt, China a devenit un stat și mai represiv, încercând să facă restul lumii dependentă de ea.

China continuă să-și consolideze puterea economică

În ultimele decenii, s-a înregistrat, de asemenea, o creștere a puterii și a dezechilibrului fiscal între SUA și China, în timp ce țara care numără 1,4 miliarde de locuitori continuă să-și consolideze puterea economică.

China s-a impus ca veriga esențială în lanțurile globale de aprovizionare din toată lumea

O analiză a Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy School a inclus aceste constatări, prezentate în cadrul summit-ului:

1. „Creșterea economică miraculoasă” a Chinei în ultimele patru decenii la o rată medie de patru ori mai mare decât cea a SUA a schimbat ordinea economică globală.

2. China a depășit deja SUA, devenind deja cea mai mare economie din lume

3. China s-a impus ca verigă esențială în lanțurile globale de aprovizionare critice din toată lumea

4. China a înlocuit SUA ca motor principal al creșterii economice globale. După criza financiară din 2008, o treime din toată creșterea PIB-ului mondial s-a înregistrat într-o singură țară: China.

5. În 2020, China a depășit America în topul Fortune 500. Pentru prima dată în istorie, companiile chineze care au intrat în lista Fortune500 le-au depășit pe cele americane. De asemenea, China a rivalizat cu SUA în atragerea de investiții străine.