Apare o nouă ţară în Europa?! Cutremur total lângă România. Anunţ de ultimă oră de la vârful UE

balcani serbia bosnia romania bulgaria kosovo

SURSA FOTO: Dreamstime

Joi, 20 aprilie, Uniunea Europeană a avertizat că amenințările secesioniste din partea Republicii Srpska (entitatea sârbă din Bosnia) și legile care limitează libertatea presei și a persoanelor LGBT ar putea afecta progresele Bosniei în drumul spre aderarea la blocul comunitar.

Bosnia a primit statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană la jumătatea lunii decembrie, pe fondul temerilor că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde la volatila regiune a Balcanilor Occidentali.

”Noile ameninţări cu secesiunea venite dinspre Republica Srpska sunt inacceptabile, neîntemeiate şi contribuie la un climat de neîncredere şi tensiune într-o perioadă de criză în Europa, când este nevoie de stabilitate şi cooperare”, a declarat ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, joi, la Sarajevo.

În prezent, Suedia asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

Legile lui Milorad Dodik ar putea sta în calea aderării Bosniei la UE

Speranțele aderării Bosniei la UE au sporit după alegerile generale din octombrie anul trecut, după ce noul guvern a promis să implementeze reformele ambiţioase cerute de Bruxelles.

Pe de altă parte, Milorad Dodik, liderul naţionalist al Republicii Srpska, și-a intensificat retorica secesionistă, producând legi care limitează libertatea presei și drepturile personale, printre care includerea defăimării în Codul Penal şi interzicerea organizaţiilor LGBT în instituţiile de învăţământ.

”UE este profund îngrijorată de măsurile recente luate de Republica Srpska”, a spus șeful diplomației suedeze, adăugând că „eventuala adoptare a proiectelor de lege respective ar fi un pas înapoi pentru parcursul european al Bosniei”.

Acesta a subliniat faptul că este de aşteptat ca Bosnia să se alinieze politicii externe şi de securitate comune a UE, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile impuse Rusiei de blocul comunitar.

Milorad Dodik este de părere că Bosnia ar trebui să rămână neutră în ceea ce priveşte invazia rusă în Ucraina şi se opune oricăror sancţiuni contra Moscovei. Bosnia este alcătuită din două entităţi autonome – Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană.

Milorad Dodik a cerut Serbiei să recunoască independența Republicii Srpska

Milorad Dodik, liderul din Serbia, a făcut o serie de declarații cu privire la proclamarea independenței Republicii Srpska. Liderul sârb bosniac i-a transmis aliatului său – Serbia că ia în considerare serios să declare independența Republicii Srpska de restul Bosniei şi Herţegovinei (BiH). El vrea să facă acest pas dacă nu se rezolvă o dispută cu privire la legea proprietății.

Naționalismul sârb dur și poziția pro-rusă a lui Dodik au stârnit îngrijorarea că Bosniei și Herțegovina s-ar putea fractura din nou după linii etnice, la o generație după un război devastator.

„Ne gândim în cei mai serioși termeni să luăm o decizie de declarare a independenței și de separare a Republicii Srpska, dacă nu se rezolvă problema proprietății”, a spus Dodik.