Vești proaste pentru acești români. A fost aprobat un proiect prin care se instituie o taxă specială. Cine sunt cei vizați de noua măsură și câți bani vor nevoiți să scoată din buzunarele lor?
O nouă taxă apare în Capitală. Mai exact, potrivit ultimelor informații, în ședința de marți, Consiliul Local Sector 2 a aprobat un proiect prin care se instituie o taxă specială de salubrizare pentru utilizatorii casnici fără contracte de prestări servicii pentru gestionarea deşeurilor menajere. Hotărârea a fost adoptată cu 16 voturi pentru şi 10 împotrivă.
În ceea ce privește sumele pe care bucureștenii trebuie să le plătească, potrivit hotărârii, pentru a da posibilitatea utilizatorilor casnici să încheie contracte individuale pentru prestarea serviciilor de salubrizare menajeră, în perioada 1 martie – 31 mai nivelul taxei speciale de salubrizare este de 10 lei/persoană/lună.
Totodată, începând cu data de 1 iunie, cuantumul taxei speciale de salubrizare este de 21,50 de lei/persoană/lună.
În cadrul aceleiași ședințe, primarul Radu Mihaiu a amintit că în octombrie 2020 instanţa a anulat taxa de habitat pentru persoanele fizice şi că autoritatea locală a fost nevoită să preia la bugetul local finanţarea serviciului de salubrizare pe termen determinat.
Cine va încasa noua taxă
În ceea ce privește noua taxă specială pentru salubrizare, potrivit primarului, aceasta va fi încasată de Primăria Sectorului 2, care va achita Supercom, iar tarifele care urmează să fie stabilite vor fi plătite operatorului de salubritate.
„Un tarif care să fie asumat de către operator a venit destul de târziu (…), trebuie să stea în dezbatere publică, drept urmare, în acest moment, nu avem tarif aprobat la care cetăţenii să poată încheia contracte (…). Pentru a găsi o soluţie, astfel încât să nu penalizăm cetăţenii de bună credinţă, care ar vrea să încheie contracte, dar nu au avut cum, pentru că nu a existat un tarif aprobat de Consiliul Local (…), vă propun reducerea pentru trei luni a taxei pentru utilizatorii care nu au contract, în aşa fel încât taxa per persoană pe lună pentru cei care nu au contract să fie de 10 lei”, a explicat Radu Mihaiu.
Totodată, primarul a mai subliniat faptul că, în urma contractelor încheiate cu operatorul de salubrizare, fiecare va plăti în funcţie de cât aruncă. „Se vor încheia contracte per volum”, a menţionat Radu Mihaiu.
De cealaltă parte însă, consilierul local PSD Răzvan Zaharia a declarat că suma de 10 lei nu are la bază o notă de fundamentare şi că în continuare cei care generează cantităţi mari de gunoi vor alege să-l arunce în colţul străzii.
„Nu cred că soluţia pe care dumneavoastră o conturaţi, şi anume volumul de gunoi, este cel care trebuie neapărat plătit. E corect, e o practică în ţările dezvoltate, sunt de acord cu dumneavoastră, în schimb, văzând ce se întâmplă pe străzile din sectorul 2, suntem de părere că se va genera în continuare acel gest, anume vor arunca la colţ”, a spus Răzvan Zaharia.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea