Dan Vîlceanu a preluat ieri funcția de ministru de Finanțe. La o zi distanță acesta vine cu o serie de precizări legate de o nouă taxă. Mai exact, potrivit ministrului, este vorba despre o taxă auto pentru mașinile mai vechi de 15 ani.
Noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu a declarat că nu este exclus ca în România să apară o nouă taxă auto. Potrivit acestuia, după ce se vor purta mai multe discuții, se va lua o decizie și în acest sens.
„După toată epopeea taxei auto din România, cred că o taxă sau modul în care vom putea extinde această problemă este numai după ce vom avea o discuţie bine cumpănită.
Trebuie să nu ne trezim apoi că trebuie să dăm banii înapoi la oameni după ce i-am încasat”, a declarat, joi, Dan Vîlceanu.
De menționat este faptul că, dacă se va lua o decizie finală românii care au maşini mai vechi de 15 ani vor putea plăti în viitorul apropiat o nouă taxă auto.
Șoferii cu mașini vechi ar putea plăti o nouă taxă auto
Amintim că în ultima vreme această ipoteză a mai fost discutată în repetate rânduri. În luna iulie, ministrul Mediuui declara că parcul auto a îmbătrânit accelerat după ce România a scos orice formă de descurajare a importurilor de autoturisme vechi.
„România nu are un sistem de taxare a poluării şi este nevoie de un pachet de măsuri care să facă diferenţa între cetăţeanul care, într-adevăr, nu-şi permite o maşină nouă şi cel care umblă pe stradă cu o maşină mai veche de 15 ani, dar pe piaţa liberă costă 15 – 20.000 de euro.”, declara ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
Totodată, el mai preciza atunci că majoritatea statelor membre ale UE au impus sisteme de taxare a poluării şi au descurajat astfel mașinile poluante. România pe de altă parte nu are un asemenea sistem, devenind astfel piaţă-ţintă, unde se aduc maşinile vechi, adăuga ministrul.
„Este nevoie de un pachet de măsuri, iar în centrul acestuia trebuie să fie măsurile de sprijin pentru cetăţenii vulnerabili şi trebuie completat cu măsuri de descurajare a deţinerii maşinilor mai vechi de 15 ani cu motor de 3 litri, pe motorină, care arată foarte bine pe şosele, arată un statut al deţinătorului, dar care poluează foarte mult”, mai adăuga Barna.