Românii vor scoate bani mai mulţi din buzunar când vor merge la cumpărături. Presate de Comisia Europeană, autorităţile din România impun o nouă taxă, legată de reciclare. Cum va funcţiona totul?
Românii vor avea de plătit o nouă taxă atunci când vor merge la cumpărături. Este vorba despre sistemul de garanție-returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, introdus de autorităţi şi în România, pentru a stimula reciclarea.
Este acelaşi sistem care funcţionează şi în Uniunea Europeană, a precizat ministrul Mediului, Barna Tanczos. Pentru orice sticlă sau ambalaj de până la 3 litri, românii vor plăti mai mult cu 50 de bani. Vestea bună este că aceşti bani vor putea fi recuperaţi la returnarea ambalajului.
Ţinte ambiţioase de reciclare impuse României
Ministrul a explicat că tot acest proces este menit să ajute la ţinta de reciclare impusă României de către autorităţile europene. El a indicat şi momentul din care sistemul de garanţie-returnare va deveni operaţional în ţara noastră.
“Lansarea sistemului de garanție – returnare este 1 aprilie 2022. Până atunci, după apariția Hotărârii de Guvern, va trebui să se facă investițiile pentru cumpărarea acelor automate, pentru sistemul de logistică și cel informatic care va urmări fiecare lot de produs pe circuit și pentru a realiza cele cinci puncte de selectare și sortare la nivel național.
În principiu, într-un an și două luni de zile acest sistem trebuie pus pe picioare. În primul an ar trebui să atingem un obiectiv de 70%. Adică 70% din ambalajul pus pe piață să se întoarcă în sistemul de reciclare. Ținta este în 3 ani de zile 90%. Sunt ținte ambițioase”, a declarat Barna Tanczos la Digi24.
Sticlele vor avea un cod de bare special
Ministrul Mediului a subliniat că este vorba doar despre ambalajele de băuturi. El a explicat şi cum va funcţiona întreg procesul.
“50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare.
Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea posibilitatea să-și recupereze garanția, dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare-returnare.
Când vin, ca și cumpărător, și iau de pe raft acest produs, achit produsul în sine plus garanția, mă duc acasă, consum ce este înăuntru și la următoarea cumpărare vin înapoi cu ambalajele, le pun în acele automate care marea majoritate a lor vor fi la supermarketuri în puncte, centre comerciale etc.
Cât timp aveţi la dispoziţie pentru returnarea ambalajelor?
În zona rurală, pentru că aproape 70% din comerțul național se desfășoară în zona rurală, în magazine mici, acolo în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu, ele vor fi colectate de un sistem național de logistică și vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare.”
Apa, sucurile, berea, băuturile alcoolice, chiar și uleiul sunt printre produsele din ambalajele acceptate în sistem. Ambalajele care conţin produse lactate nu vor fi returnabile, ele prezentând un risc ridicat din punct de vedere sanitar-veterinar.
“Timp de 24 de luni, fiecare sticlă poate fi adusă înapoi în sistem. Dacă în doi ani de zile de la vânzare, acea sticlă n-a ajuns înapoi în sistem, va fi eliminat sistemul informatic și trebuie depus la un colector”, a mai declarat ministrul Mediului.