Turiștii care vor alege litoralul românesc în această vară vor fi supuși unei taxe zilnice. Taxa valorează câțiva lei, fiind achitată de fiecare persoană în parte. Momentan, mai există două plaje care nu taxează turiștii.
Turiștii de pe litoralul românesc vor fi taxați în această vară
Turiștii care vor alege litoralul românesc în această vară vor fi supuși unei taxe. Organizatorii de evenimente de pe malul mării vor trebui să suporte taxe suplimentare. Având în vedere creșterea numărului de evenimente desfășurate pe litoralul românesc, Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a introdus o nouă taxă pentru evenimentele organizate pe plajă.
Astfel, un organizator care închiriază 6.000 mp de plajă va fi obligat să plătească o taxă de peste 12.000 lei pe zi.
Începând cu anul 2023, turiștii sunt supuși unor taxe, ce variază în funcție de primărie. De exemplu, în stațiunile subordonate Primăriei Mangalia (Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp) taxa este de 5 lei/zi. În Eforie Nord, turiștii achită 3 lei de persoană pe zi.
În Constanța și Mamaia, deocamdată, nu se aplică nicio taxă pentru turiști.
Se schimbă regulile privind organizarea de evenimente pe litoralul românesc
În calitate de operator unic al resurselor de apă, având un monopol strategic de interes național, Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a adaptat prevederile Anexei nr. 3, art. 4 alin. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 107/2002, cu modificările și completările ulterioare, pentru a răspunde interesului exprimat de beneficiarii Administrațiilor Bazinele de Apă, în vederea utilizării domeniului public al statului, inclusiv lacuri și lacuri de acumulare, diguri, cursuri de apă și plaje.
Astfel, ANAR a introdus și aplicat, începând cu iulie 2023, tarife pentru utilizarea acestor resurse, reglementând organizarea, în conformitate cu legea, a evenimentelor culturale, sportive, de agrement, campaniilor publicitare de scurtă durată, etc.
Este important de menționat că aceste tarife, aprobate în Consiliul de Conducere al ANAR și implementate din vara anului 2023, nu au suferit modificări până în prezent. Este vorba despre evenimente cu durată de maxim 10 zile, non-repetitive, care încurajează utilizatorii să protejeze zona de desfășurare a evenimentului și să mențină mediul într-o stare curată.
O astfel de utilizare pe termen scurt nu necesită procedurile de licitație pentru atribuirea bunurilor din domeniul public al statului aflate în Administrarea ANAR deoarece natura acestor evenimente nu este în concordanță cu cerințele stricte ale închirierii, conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Tarifele aprobate țin cont de referințele de pe piață pentru stabilirea unor tarife pentru utilizarea temporară a spațiilor publice, fiind validate prin hotărâri ale consiliilor locale.