Vor plăti mai mult! Românii ar putea scoate mai mulți bani din buzunar pentru o taxă importantă. Propunerea a fost făcută în cursul ședinței de Guvern de luni, 25 iulie, de către ministrul Finanțelor.
Surse apropiate Guvernului au declarat pentru Antena 3 că ministrul Finanțelor ar avea de gând să introducă o taxă pentru moșteniri.
Această propunere, care a fost făcută în timpul ședinței coaliției de Guvern de luni, 24 iulie, prevede ca impozitul pentru moșteniri să fie de 3% dacă se face succesiunea după doi ani de la deces.
Aceleași surse mai spun că în ședința de Guvern ministrul Marcel Boloș a venit cu mai multe propuneri destul de controversate.
Succesiunea pentru locuințele lăsate moștenire
În prezent, după decesul unei persoane, succesiunea să face fără nicio taxă atunci când nu au trecut mai mult de doi ani de la trecerea în neființă a unei persoane.
Românii care fac succesiunea după doi ani de la decesul unei persoane vor trebui să plătească un impozit de 1% pe valoarea notarială.
Așa cum spuneam anterior, propunerea ministrului Marcel Boloș este ca acest impozit să fie majorat de la 1% la 3%.
Aceleași surse mai spune că fostul prim-ministru al Executivului, actual președinte al Senatului și președinte al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, nu ar fi de acord cu o astfel de taxă.
Mai mult, președintele Senatului i-ar fi spus ministrului Finanțelor „Opreşte-te!”, atunci când a venit cu o listă de majorări de taxe.
Guvernul prevede majorarea TVA
Executivul de la București are în vedere mai multe măsuri prin care speră să acopere gaura din buget, iar una dintre aceste măsuri este majorarea TVA de la 5% la 9% pentru mai multe produse, precum:
- manuale școlare
- cărți, ziare și reviste
- bilete la castele, muzee, grădini, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinema
- locuințe cu valoare până la 120.000 euro
- activități sportive
- alimente bio tradiționale
- transport în scop turistic și de agrement
- panouri fotovoltaice
- panouri solare termice
- pompe de căldură
- lemn de foc, rumeguș, vreascuri, energia termică în sezonul rece
- alimentele de bază
- medicamentele
- dispozitivele medicale
- cazarea turiștilor.
Nu în ultimul rând, Guvernul mai are în vedere și majorarea TVA de la 9% la 19% în ceea ce privește restaurantele.
„Fiecare dintre măsuri poate fi o sursă. Cota de 10% nu poată să meargă pe termen lung cu peste 70 de facilități fiscale însoțitoare cotei unice”, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.