Așadar, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ar putea percepe o „contribuție specială percepută de la asigurători”, conform amendamentelor depuse de politicieni actului normativ de modificare a legii RCA, în special cele privind finanțarea fondului prevăzute la art. 5.
Documentele arată că taxa ar putea fi percepută „în cazul în care Fondul gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile Fondului”.
Sunt vizate situațiile de insolvență care depășesc disponibilitățile FGA
Amendamentul vizează cazurile în care sunt gestionate situații de insolvență a asigurătorilor pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile FGA, conform hotnews.ro
Totodată, sunt vizate și situațiile care apar după modificările aduse Legii nr. 213/2015 prin OUG nr. 102/2021, prin care Fondul trebuie să procedeze la plata imediată a sumelor cuvenite creditorilor de asigurări ai unui asigurător în insolvență, respectiv în 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare şi constatare a existenței indiciilor stării de insolvență.
Aceste contribuții sunt colectate de Fond cu titlu de împrumut și urmează a fi restituire
Realizatorii documentului au explicat că aceste contribuții sunt colectate de Fond cu titlu de împrumut și urmează a fi restituire pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege.
„Aceste contribuții speciale ce urmează a fi plătite de asigurători, în situații excepționale, contribuții ce au caracter temporar, sunt colectate de Fond cu titlu de împrumut și urmează a fi restituire pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege. În acest sens se evită o eventuală majorare a contribuțiilor asigurătorilor și o eventual afectare a patrimoniului acestora, protejându-se în acest fel buna desfășurare a activității de asigurare din România și implicit interesele asiguraților, prin instituirea unei contribuții speciale ce urmează a fi restituită în integralitate”, este scris în document.
Amintim că fondurile gestionate de FGA s-au confruntat cu o presiune tot mai mare după ce Euroins a intrat în faliment. Astfel, autoritățile au fost nevoite să caute noi forme de finanțare.
Falimentul Euroins a urmat după ce mai multe companii care vând RCA, precum City Insurance, au ajuns într-o situație similară.