Apare o nouă taxă în România: Va fi o taxă pe care o va plăti fiecare cetățean european

taxe taxa

SURSA FOTO: Dreamstime

Apare o nouă taxă în România! Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit ministrului, taxa va fi plătită de fiecare cetățean european, nu doar de români. Este vorba despre o taxă pe poluare pe care va trebui să o achite fiecare gospodărie din România. De când se va aplica?

Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că în România se va introduce o taxă nouă pentru fiecare gospodărie. Potrivit ministrului, noua taxă va fi calculată în funcție de gradul de poluare pe care aceasta îl generează.

România va avea o nouă taxă pe poluare

„În primul și în primul rând, deciziile vizează reducerea emisiilor de carbon în sectorul rezidențial și sectorul de mobilitate. Sectorul rezidențial înseamnă că Fondul social de climă, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducere a unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în UE și care, prin încălzirea locuinței sau prin folosirea energiilor emițătoare de dioxid de carbon, poluează.

Acest lucru înseamnă că la nivelul fiecărei gospodării se va calcula amprenta de carbon și se vor aplica niște taxe. Cel mai simplu exemplu este taxa pe gaz, pe gazele naturale care se ard practic în centrale individuale la nivelul fiecărui apartament.”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, invitat la TVR 1.

Noua taxă va fi aplicată din 2027

Ministrul Mediului Tanczos Barna a precizat că noua taxă se va aplica din anul 2027 și va fi plătită de fiecare cetățean european, nu doar de români.

„Va fi o taxă din 2027 pe care o va plăti fiecare cetățean european, nu este doar România, ci se aplică pentru toate cele 27 de state europene. Spre surprinderea mea, chiar și pe ultima sută de metri, au fost extrem, extrem de ambițioase și nu a vrut să audă nimeni nicio secundă despre eliminarea acestor taxe noi, în ciuda discuțiilor și a obiecțiunilor și în ciuda situației actuale, în ciuda războiului.

Filozofia Comisiei este că putem scăpa de presiunea Rusiei și putem scăpa de expunerea totală la Rusia sau la gazele rusești doar prin eliminarea totală a gazului din balanța energetică. Și nu prin schimbarea furnizorului, ci prin eliminare a gazului din balanță”, a mai spus Tanczos Barna, în cadrul emisiunii AgroStrategia.

Poluarea aerului, responsabilă pentru aproape 10% din cazurile de cancer

Poluarea masivă nu afectează doar mediul înconjurător, ci stă și la baza unor boli extrem de grave. Un semnal de alarmă în acest sens vine de la Agenţia Europeană de Mediu (AEM).

Sursa citată avertizează că aproximativ 10% din cancerele care au fost depistate în Europa au fost asociate cu poluarea sub diverse forme. Totodată, AEM subliniază și faptul că majoritatea cazurilor sunt evitabile.

„Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa”, au dezvăluit reprezentanţii acestei agenţii europene într-un comunicat.

Potrivit raportului publicat de AEM, la momentul actual poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2% din decesele cauzate de cancer – un procent care urcă până la 9% în cazul cancerului pulmonar.

Informațiile au fost confirmate și de cele mai recente studii care au demonstrat „o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemia la adulţi şi la copii”, a subliniat aceeaşi agenţie europeană.