Reguli la bloc 2024. Ce taxă vor trebui să achite proprietarii de apartamente

Reguli la bloc 2024. Începând din acest an, toți proprietarii vor trebui să achite o cotă-parte din factura de energie termică, indiferent dacă sunt conectați la sistemul centralizat sau dacă dețin centrale individuale pe gaze.

Conform unui ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), toate apartamentele dintr-un bloc vor trebui să plătească o cotă comună de 50% din factura totală de energie a imobilului. Această măsură se aplică atât apartamentelor racordate la sistemul centralizat de energie, cât și celor care dispun de centrale proprii.

Desigur, această decizie a stârnit nemulțumirea locatarilor care au centrale proprii, care susțin că încălzirea generată de țevile lor ajunge și în apartamentele vecinilor.

Reprezentanții Asociației Proprietarilor consideră că aplicarea cotei de 50% este exagerată, susținând că ar fi fost suficientă o cotă de 10%. În schimb, experții din domeniul energiei argumentează că, deși decizia nu este populară, aceasta este corectă din punct de vedere economic.

O soluție propusă ar fi ca fiecare imobil să adopte o metodă comună de încălzire, fie prin instalarea de centrale proprii în toate apartamentele, fie prin conectarea întregului bloc la o centrală comună sau la sistemul public de încălzire.

Românii cu centrale termice vor plăti pentru căldura provenită din conducte

Amintim că românii care locuiesc la bloc și au centrale termice vor fi obligați să plătească pentru căldura care provine din conductele ce le traversează apartamentele, indiferent dacă acestea sunt izolate sau nu și indiferent de materialul folosit pentru izolație. Această decizie a fost luată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Conform Ordinului nr. 7/2024, care stabilește un regulament pentru repartizarea consumurilor de energie termică în imobilele de tip condominiu, cheltuielile de încălzire vor fi împărțite între toți locatarii, inclusiv cei care au centrale termice și țevile izolate. Legea va intra în vigoare și va fi aplicată începând din această iarnă.

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii / utilizatorii de apartamente / spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:

a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;

b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se precizează în art.15 din Regulament.

Mai multe puteți citi aici.