Un gazoduct rusesc către China va înlocui legătura de gaz Nord Stream 2 către Europa, abandonată pe fondul conflictului din Ucraina, a declarat joi, 15 septembrie, ministrul energiei de la Moscova, Alexander Novak.

Întrebat într-un interviu acordat postului de televiziune rus Rossiya-1 dacă Federația Rusă va înlocui europeanul Nord Stream 2 cu asiaticul Force Siberia 2, Novak a declarat: „Da.”

Mai devreme în cursul zilei, ministrul, în marja unei vizite în Uzbekistan, a declarat că Rusia și China vor semna în curând acorduri privind livrarea a „50 de miliarde de metri cubi de gaz” pe an prin intermediul viitorului gazoduct Forța 2 din Siberia.

Acest volum va reprezenta aproape capacitatea maximă a Nord Stream 1 – 55 de miliarde de metri cubi în total – care a fost închisă din 2 septembrie.

O treime din livrările de gaz rusesc către Uniunea Europeană au trecut prin conducta strategică, care leagă Federația Rusă de Germania.

Force Siberia 2 va alimenta economia chineză, mare consumatoare de energie, parțial prin Mongolia.

Construcția ar trebui să înceapă în 2024

Prin urmare, acesta va înlocui proiectul Nord Stream 2, susținut de mult timp de Germania, dar pe care Washingtonul l-a privit cu neîncredere și pe care Occidentul l-a abandonat de la începutul ofensivei rusești în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Alexander Novak a declarat că exporturile de gaze rusești către Uniunea Europeană „vor scădea cu aproximativ 50 de miliarde de metri cubi” în 2022.

În același timp, ministrul rus a afirmat că Gazprom, operatorul gazoductului Forța Siberiei 1, care leagă câmpul Chaiandina de nord-estul Chinei de la sfârșitul anului 2019, își va „crește livrările” pentru a ajunge la „20 de miliarde de metri cubi de gaz” în fiecare an.

Conectarea câmpului Kovytka, de lângă Lacul Baikal, la conducta de la începutul anului 2023 va contribui la realizarea acestei creșteri.

Până în 2025, când își va atinge capacitatea maximă, conducta va produce 61 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, mai mult decât Nord Stream 1, din care 38 de miliarde de metri cubi vor merge în China, în conformitate cu un contract semnat în 2014 între Gazprom și omologul său chinez CNPC, scrie Euractiv.