Relațiile NATO-Asia trec printr-o schimbare semnificativă. O spune chiar un oficial american
Așadar, Derek Chollet, un consilier de politică al secretarului american de stat Antony Blinken a spus că participarea recentă a patru lideri din Asia-Pacific la summitul NATO reflectă o „schimbare semnificativă” în parteneriatul transatlantic al SUA privind securitatea pe care Washingtonul vrea să îl extindă pentru a contracara mai bine China.
De asemenea, oficialul american a subliniat că vede un „mare potenţial” pentru cooperarea dintre Coreea de Sud şi NATO, construită pe schimburi anterioare, printre care şi eforturile globale de a ajuta Ucraina şi participarea ţărilor europene la exerciţiile militare RIMPAC din Asia.
„Cred că una dintre cele mai semnificative schimbări la care am asistat în ultimul deceniu este relaţia tot mai strânsă între partenerii noştri transatlantici şi partenerii noştri de aici din regiunea Indo-Pacifică”, a declarat Derek Chollet pentru reuters.com
Yoon Suk-yeol a devenit luna trecută primul preşedinte sud-coreean care participă la un summit NATO
Declarația oficialului american a venit după ce Yoon Suk-yeol a devenit luna trecută primul preşedinte sud-coreean care participă la un summit NATO, fiind prezent la reuniunea din Spania. El încearcă să joace un rol mondial mai important şi să dezvolte parteneriate cu Europa în faţa ameninţărilor nucleare tot mai mari al Coreii de Nord.
Participarea liderilor Coreii de Sud, Japoniei, Australiei şi Noii Zeelande la summit, precum şi noua strategie a NATO, care menţionează China ca o îngrijorare pentru prima dată, au fost „cu adevărat istorice” şi „începutul a ceea ce ar putea fi un parteneriat foarte strâns”, a completat Chollet.
„Îmi amintesc bine cum, în urmă cu un deceniu, încercam să vorbesc cu aliaţi europeni despre importanţa regiunii Indo-Pacifice şi aveam dificultăţi în a-i face atenţi. Acest lucru s-a schimbat fundamental. Baza sau principiul abordării noastre faţă de China este alinierea cu partenerii şi aliaţii”, a conchis consilierul american.
Amintim că Antony Blinken i-a sugerat în această sâmbătă omologului său chinez, Wang Yi, să-și părăsească poziția neutră și să preseze partenerul său Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina, având în vedere lipsa „semnelor” din partea Rusiei că vrea o soluție diplomatică a conflictului.
„Rămânem îngrijorați de alinierea Chinei cu Rusia”, a declarat Blinken, duminică, în timpul unei conferințe de presă la hotelul Ritz Carlton din Nusa Dua (în estul insulei indoneziene Bali), după o întâlnire de cinci ore cu Wang.