România devine o forță în regiune

Cea mai mare bază europeană a Alianței Atlanticului de Nord (NATO) este construită în România.

Alianța dorește consolidarea capacităților în regiunea Mării Negre. În plus, vrea să monitorizeze și activitatea din această regiune a Federației Ruse.

Proiectul, evaluat la 2,7 miliarde de dolari, are ca obiectiv extinderea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu a Armatei române, amplasată în apropierea orașului port Constanța.

Noua instalație va avea un perimetru de aproximativ 32 de kilometri și o suprafață de 28,4 kilometri pătrați, fiind destinată găzduirii a 10.000 de membri ai personalului NATO și familiilor acestora.

De-a lungul timpului, România a fost un punct central al operațiunilor NATO în zona Mării Negre.

După invazia Ucrainei de către Rusia, mii de militari americani au trecut, s-au antrenat și au fost implicați în operațiuni de securitate în România.

Avioane americane de luptă și de supraveghere desfășoară în mod regulat operațiuni de patrulare NATO în această bază.

NATO
Steag NATO/SURSA FOTO: Dreamstime

Lucrările au început deja

Lucrările la infrastructura de bază, inclusiv la drumurile de acces și rețeaua electrică, au început.

Se plănuiește construirea unor piste noi pentru a putea fi utilizate de diverse tipuri de aeronave militare.

Vor fi construite:

  • hangare de mentenanţă
  • depozite de carburant, muniţie, echipament, material tehnic aeronautic
  • simulatoare
  • instalaţii de reaprovizionare
  • cazare

După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, NATO a început construirea a patru grupuri tactice de luptă multinaționale ale Prezenței Avansate Consolidate (EFP) în regiunea Mării Baltice.

În urma invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, Alianța și-a întărit aceste misiuni.  A stabilit alte patru grupuri tactice în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

NATO, steag
NATO / SURSA FOTO: Dreamstime

România va colabora mai strâns cu aliații

Grupurile din România sunt coordonate de Franța, iar forțe din Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și Statele Unite contribuie la acestea.

Autoritățile de la București doresc să consolideze colaborarea cu aliații săi din cadrul NATO, în special cu Statele Unite, având în vedere escaladarea tensiunilor în Marea Neagră, unde rivalitatea între Ucraina și Rusia, precum și disputa dintre Moscova și Occident, devin din ce în ce mai acute.

”România s-a impus deja ca un punct de ancorare pe flancul de est al NATO şi UE.

România este şi va continua să fie un aliat de încredere al Statelor Unite dedicat stabilităţii şi păcii în Europa Centrală şi de Est. Suntem hotărâţi să contribuim puternic la comunitatea transatlantică şi să susţinem ferm valorile democratice şi drepturile şi libertăţile fundamentale”, declara Marcel Ciolacu în iunie anul trecut.