Președintele UDMR a reacționat după recomandările Comisiei Europene cu privire la consumul de gaze sau curent. Astfel, vicepremierul Kelemen Hunor a subliniat că România va resurse la iarnă, iar resursele vor fi asigurate.
Se înființează poliția termometrului? Kelemen Hunor lansează acuzații dure după recomandările Comisiei Europene
Așadar, Kelemen Hunor a explicat că nu se poate impune de către Comisia Europeană obligativitatea unui anumit consum de electricitate sau gaz de către cetăţenii europeni în perioada iernii.
„Este o intenţie, o dezbatere, o decizie obligatorie în ceea ce priveşte statele membre nu a fost luată. Urmează o şedinţă a miniştrilor Energiei la sfârşitul lunii. Anumite chestiuni pot fi făcute, altele nu. Poţi da recomandări, dar oligativitatea e greu de făcut. Cine controlează? Trebuie să înfiinţezi poliţia de termometru, de temperatură în casă, sau ce vrei să faci?
Nu poţi să compara cât consumă un neamţ, şi de acolo să reduci cu 15%, şi cât consumă mama mea la ţară, şi de acolo să reduci 15%. Înseamnă că trebuie să stea în întuneric, fiindcă sunt 3,5 -4 milioane de utilizatori care consumă sub 100 de kW în România, care înseamnă un frigider şi 2-3 becuri în casă. Ce să reduci de acolo? Frigiderul sau stingi lumina de tot”, a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor spune că nu poţi să spui să stai la 18 grade în casa ta
De asemenea, președintele UDMR a spus că fiecare om „poate economi un pic”, însă „nu poţi să spui să stai la 18 grade în casa ta”.
„Recomandări putem să facem. Fiecare om poate economisi un pic, dar nu poţi să spui să stai la 18 grade în casa ta. În instituţiile publice poţi reglementa altfel. Trebuie să ştim despre ce vorbim. Cine va intra la mine în casă să verifice dacă sunt 19 sau 20 de grade, care va fi sancţiunea? Mă închide în casă, îmi taie gazul?
Vor fi recomandări, dar trebuie să spunem clar că nu facem acest lucru pentru Comisia Europeană, ci pentru noi, pentru bugetul nostru. Trebuie să apelezi la responsabilitatea oamenilor. E o perioadă grea, nu noi am creat criza şi vom plăti cu toţii preţul războiului, al nebuniei preşedintelui Putin”, a mai spus Kelemen Hunor.
România are asigurat 90% din necesarul de gaze naturale din resursele interne
În cadrul Conferinţei Internaţionale a Gazului din România, Nicolae Ciucă a reamintit că Guvernul de la București şi-a asumat ca obiectiv pricipal obţinerea independenţei energetice şi transformarea țării noastre într-un factor de securitate în regiune. Potrivit spuselor sale, noua Lege Offshore şi încurajarea investiţiilor în acest sector fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră.
Premierul României a reamitit că 2022 a fost anul în care a început extracţia gazelor naturale în platoul continental al Mării Negre, iar odată cu concretizarea acestor surse noi, vom reuşi să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum pentru sezonul rece din acest an.