Statele UE vor putea emite portofelul european digital

La aproape trei ani de la propunerea Comisiei Europene, a fost adoptat Regulamentul privind identitatea digitală europeană, care va intra în vigoare săptămâna aceasta.

Portofelul european digital recunoscut în toate statele membre, sigur, ușor de gestionat și sub controlul proprietarului datelor cu caracter personal.

Statele membre le vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care le vor putea conecta identitățile digitale naționale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, calificări, cont bancar). Cetățenii vor putea cu ușurință să își dovedească identitatea și să partajeze documente electronice din portofelele lor digitale, folosindu-și telefoanele mobile.

Noile aplicații vor fi disponibile din anul 2026

Comisia Europeană afirmă că acestea vor avea un grad ridicat de securitate, iar cetățenii vor putea accesa în siguranță foarte multe tipuri de tranzacții.

Reglementările fac posibilă emiterea, peste doi ani, a unei aplicații dedicată și personalizată în funcție de cetățean. Această aplicație poartă numele de portofel european digital de identitate, pentru că va conține diverse funcții și instrumente.

Funcția sa este duală, portofelul european digital conține elemente de identificare ale persoanei respective și permite, în baza acestei identificări, tranzacții către diverse instituții, cum ar fi cele din relația cu autoritățile, inclusiv semnarea unor documente, fără a fi necesară deplasarea la sursă.

Bineînțeles că, o persoană poate refuza să dețină un portofel european digital de identitate. Accesarea și apoi preluarea aplicației este opțională.

Nu este obligatoriu, dar oferă o serie de avantaje

Totuși, avantajul deținerii unei astfel de aplicații personalizate, spune Comisia Europeană, este faptul că toate operațiunile vor fi extrem de bine securizate. Pe de altă parte, cetățenii din Uniunea Europeană vor câștiga timp în relația lor cu autoritățile sau cu diverse instituții.

Un exemplu simplu este acela că cetățenii vor putea trimite documente către instituții, vor putea deschide conturi bancare, vor putea face plăți sau vor putea obține rețete, fără a se deplasa.

Comisia Europeană a derulat deja patru proiecte pilot, cu o valoare de 46 de milioane de euro, pentru a testa această aplicație.

Conform regulamentului, portofelul european digital de identitate va fi pus la dispoziția cetățenilor de către fiecare stat membru în parte, și nu de către instituțiile europene, însă acesta va avea caracteristici comune în tot spațiul comunitar.