Aceste noi carduri, valabile în toate statele membre, au ca scop facilitarea accesului la diverse servicii publice și private pentru persoanele cu dizabilități în întreaga UE.
UE introduce cardul european pentru persoanele cu dizabilități
Conform directivei, cardul european pentru persoanele cu dizabilități va fi recunoscut în toate statele membre, oferind titularilor acces la condiții speciale și tratament preferențial în multiple domenii: transport, evenimente culturale, muzee, centre de agrement și parcuri de distracții.
Emis de autoritățile naționale competente, cardul va completa documentele naționale de recunoaștere a dizabilităților, uniformizând accesul și eliminând discrepanțele dintre state, potrivit informațiilor publicate de Comisia Europeană.
Directiva prevede și îmbunătățirea cardului european de parcare, în vederea uniformizării acestuia. Cardul standardizat va oferi drepturi de parcare similare în toate statele membre, facilitând mobilitatea și asigurând accesul egal la facilități de parcare pentru toți cetățenii europeni cu dizabilități.
Directiva impune statelor membre să le furnizeze în formate fizice și digitale
Directiva 2024/2.841 necesită ca toate statele membre să transpună reglementările europene în legislația națională până în 2027, cu punerea lor în aplicare din 2028. Astfel, România și celelalte țări membre au termen până la 5 iunie 2027 pentru a introduce modificările necesare, urmând ca acestea să fie funcționale din 5 iunie 2028.
Pentru a asigura accesul ușor la aceste carduri, directiva impune statelor membre să le furnizeze în formate fizice și digitale. De asemenea, toate informațiile legate de condițiile de eliberare, retragere și accesul la drepturile speciale trebuie să fie disponibile în formate accesibile.
Autovehiculele pot beneficia de parcare gratuită, indiferent de proprietarul acestora
În România, persoanele cu dizabilități sau reprezentanții lor legali pot solicita un card pentru locurile gratuite de parcare, emis de autoritățile publice locale. Mașinile care transportă persoane cu dizabilități pot beneficia de parcare gratuită, indiferent de proprietarul acestora.
Directiva 2024/2.841 reflectă angajamentul Uniunii Europene de a susține drepturile persoanelor cu dizabilități, asigurându-le mobilitatea și participarea deplină în societate, conform convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la directiva de instituire a cardului european pentru persoanele cu dizabilități.